Australië komt terug van 5-2 achterstand in memorabele zege met 11 doelpunten

Heyman scoorde de 6-5
Heyman scoorde de 6-5Profimedia
Australië heeft zondag een ongelooflijke comeback gemaakt om een achterstand van drie doelpunten om te buigen en Zambia met 6-5 te verslaan in het olympisch vrouwenvoetbal, terwijl wereldkampioen Spanje zich verzekerde van een plaats in de kwartfinale.

De Australiërs begonnen beroerd in Groep B met een 3-0 nederlaag tegen Duitsland in hun openingswedstrijd en leken af te stevenen op een tweede nederlaag op rij toen ze in Nice vroeg in de tweede helft op een 5-2 achterstand kwamen tegen Zambia.

Maar de Matildas knokten zich terug en wonnen in een thriller met 11 doelpunten dankzij de treffer van Michelle Heyman in de 90e minuut in een memorabele wedstrijd. Het was daarmee ook een ontluisterende ineenstorting van Zambia, waarvoor Barbra Banda in de eerste minuut de score opende en een hattrick maakte, terwijl Racheal Kundananji twee keer scoorde.

Hattrick

Alanna Kennedy maakte Banda's openingstreffer snel ongedaan, maar Kundananji herstelde Zambia's voorsprong voordat Banda er 3-1 van maakte. Hayley Raso scoorde voor Australië, maar Banda maakte vlak voor rust haar hattrick compleet en bracht de stand op 4-2.

Kundananji kopte na 56 minuten de 5-2 binnen, maar verdedigende cadeautjes van Zambia gaven de halve finalisten van het WK van vorig jaar een kans om terug te komen in de wedstrijd.

Blunders

Lushomo Mweemba kaatste een weggewerkte bal vanaf haar eigen verdedigingslinie op keepster Ngambo Musole en in het doel voor een eigen doelpunt, en de keepster rommelde vervolgens een vrije trap van Steph Catley binnen voor 5-4. Catley zette een penalty om voor 5-5 en Heyman kon zomaar doorlopen voor de winnende.

Viervoudig gouden medaillewinnaars Verenigde Staten neemt het later in dezelfde groep op tegen Duitsland in Marseille.

Spanje

Het Spaanse sterrenelftal versloeg Nigeria met 1-0 voor hun tweede overwinning op rij in Groep C. Voormalig Ballon d'Or-winnares Alexia Putellas schoot een late vrije trap raak om de wedstrijd in Nantes te beslissen. De wereldkampioen is nu zeker van minstens één van de beste derde plaatsen en zal in de kwartfinales spelen.

Eerder in dezelfde groep scoorde Momoko Tanikawa een prachtige winnende treffer in de 96e minuut. Japan scoorde twee keer in blessuretijd om van een achterstand terug te komen en Brazilië met 2-1 te verslaan in Parijs.

Colombia

Colombia versloeg Nieuw-Zeeland met 2-0 in Lyon in Groep A, waarin gastland Frankrijk later tegen regerend Olympisch kampioen Canada speelt.

De Canadezen zijn in rep en roer nadat ze zaterdag zes punten in mindering kregen voor het spionageschandaal waardoor coach Bev Priestman voor een jaar werd geschorst door de FIFA.