Japanse voetbalvrouwen verslaan Brazilië door twee doelpunten in blessuretijd

Momoko Tanikawa is terecht heel blij met haar winnende treffer
Momoko Tanikawa is terecht heel blij met haar winnende trefferProfimedia
De voetbalsters van Japan hebben zondag een adembenemende overwinning geboekt op Brazilië door in de blessuretijd tweemaal te scoren. Momoko Tanikawa scoorde in de 96e minuut de winnende treffer en zo kwam Japan terug van een achterstand en versloeg het Brazilië met 2-1 in het Olympisch voetbaltoernooi.

Japan, de zilveren medaillewinnaars van 2012, dreigde een tweede nederlaag op rij te lijden in Groep C, waardoor ze een groot risico zouden lopen op een uitschakeling in de eerste ronde, nadat Jhennifer Brazilië vroeg in de tweede helft op voorsprong had gezet.

Maar aanvoerder Saki Kumagai schoot in de 92e minuut een strafschop binnen om gelijk te maken in het Parc des Princes in Parijs, voordat de 19-jarige invaller Tanikawa's met een ongelooflijk schot van 30 meter over de keeper heen de winnende treffer maakte.

Drie punten

Het resultaat betekent dat Japan en Brazilië - zilveren medaillewinnaars in 2004 en 2008 - na twee wedstrijden op drie punten staan. Wereldkampioen Spanje heeft ook drie punten en speelt later in Nantes tegen Nigeria. De beste twee teams in elk van de drie groepen gaan door naar de kwartfinales, samen met de twee beste nummers drie.

Japan verkwanselde een eerste penalty in de blessuretijd aan het einde van de eerste helft, toen de zwakke trap van Mina Tanaka gemakkelijk werd gered door Lorena in het Braziliaanse doel, nadat Rafaelle was bestraft voor handsbal. Brazilië kwam na 56 minuten op voorsprong toen Marta, die voor de zesde keer aan de Olympische Spelen deelneemt, een prachtige bal op maat naar Ludmila speelde, die Jhennifer bediende.

VAR

Het zag ernaar uit dat het daarbij zou blijven - maar Japan kreeg nog een strafschop voor een handsbal na een VAR-herziening, dit keer van Yasmim, toen de wedstrijd de blessuretijd inging. Kumagai maakte geen fout vanaf de stip om de stand gelijk te trekken voor Japan, dat in hun eerste wedstrijd met 2-1 verloor van Spanje.

Maar Japan was nog niet klaar, want Tanikawa profiteerde van balverlies door Rafaelle en scoorde op ongelooflijke wijze. In Groep A versloeg Colombia Nieuw-Zeeland met 2-0 in Lyon en later speelt gastland Frankrijk tegen regerend Olympisch kampioen Canada.

Zes punten in mindering

De Canadezen zijn in rep en roer nadat ze zaterdag zes punten in mindering kregen voor het spionageschandaal waardoor coach Bev Priestman voor een jaar werd geschorst door de FIFA. De viervoudig gouden medaillewinnaars nemen het in Groep B op tegen Duitsland in Marseille.