Spanje loopt kans op driedubbele titel mis met verrassende nederlaag tegen Brazilië

Grote teleurstelling op de gezichten van Hermoso, Bonmatí en Paredes.
Grote teleurstelling op de gezichten van Hermoso, Bonmatí en Paredes.AFP
Spanje maakt geen kans meer op de felbegeerde 'triple crown'. De WK- en Nations League-kampioenen verloren in de halve finale met 4-2 van Brazilië, dat Marta moest missen wegens een schorsing. Brazilië komt in de finale tegenover de Verenigde Staten, Spanje speelt om brons tegen Duitsland.

De halve finale had niet slechter kunnen beginnen voor de wereldkampioenen, die Brazilië eerder dit toernooi met 0-2 versloegen. Een voorbode van wat komen gaat. De wegwerkactie van Cata Coll werd opgevangen door Irene Paredes en de bal verdween in de vijfde minuut al in het net.

'La Roja', dat met Jenni Hermoso maar zonder Alexia Putellas in de elf verscheen, had een kwartier nodig om wakker te worden. Het liep niet bij Spanje en de Braziliaanse counters richtten veel schade aan. Cata Coll en Olga Carmona kregen allebei duidelijke kansen die op het nippertje gered werden. Brazilië-keepster Lorena, die Paralluelo goed in de gaten hield, had alleen last van een volley van Hermoso vanaf de rand van het strafschopgebied.

De genadeklap

En hoewel de ploeg van bonsdcoach Montse Tome het bleef proberen, waren het de Zuid-Amerikanen die opnieuw scoorden toen de rust aanbrak. Portilho profiteerde van de zoveelste defensieve misser en klopte Olga Carmona voor de 2-0.

De reactie van de bank bij terugkeer op het veld was om Athenea del Castillo en Oihane in te brengen voor Eva Navarro en Carmona. Het probleem was dat ze in de verdediging te veel tegen kregen, met kinderachtige fouten. Paredes, de aanvoerder, moest het ontgelden en maakte plaats voor Aleixandri. Maar de kansen op de derde van Verdeamarelha bleven komen en gaan.

De statistieken
De statistiekenFlashscore

Alexia Putellas

Voor elke wonderlijke ontsnapping van Spanje, zoals weer een redding van Lorena op een schot van Hermoso, volgden dodelijke counters van Brazilië, wat resulteerde in een 3-0 voorsprong gescoord door Adriana.

Het was toen, met alles verloren en 15 minuten voor het einde, dat de Spaanse coach zich herinnerde dat Ballon d'Or-winnares Alexia Putellas op de bank zat. De entree van de Barça-ster veranderde het gezicht van het team. Zozeer zelfs dat Salma Paralluelo in de 84e minuut de achterstand verkleinde. En in de 85e minuut knalde Alexia Putellas zelf een schot tegen de lat.

Het was te laat voor een Spaanse comeback. En al helemaal toen het door nog een blunder achterin 4-1 werd. De troost was dat ze niet opgaven en Paralluelo scoorde de definitieve 4-2.