Arabische uitstapjes van Engelse arbiters mogelijk onderzocht na VAR-fout

Darren England ging als VAR enorm de fout in tijdens Spurs-Liverpool
Darren England ging als VAR enorm de fout in tijdens Spurs-LiverpoolProfimedia
Een onderzoek naar het betalen van Engelse wedstrijdofficials voor eenmalige optredens in andere competities zou kunnen plaatsvinden nadat een controversiële VAR-fout Liverpool een doelpunt onthield in een 2-1 nederlaag tegen Tottenham.

Scheidsrechtersorganisatie PGMOL gaf toe dat een "significante menselijke fout" had betekend dat de treffer van Luis Diaz, toen het duel zaterdag gelijk stond op 0-0, niet werd toegekend door een VAR-herziening na te zijn afgevlagd voor buitenspel. PGMOL-baas Howard Webb bood zaterdagavond ook zijn excuses aan Liverpool aan.

De wedstrijdofficials die schuldig waren aan de fout werden uit hun functie ontheven voor de rest van het Premier League weekend.

The Times meldde maandag dat de betrokken officials slechts 48 uur eerder in de Verenigde Arabische Emiraten aan het werk waren, met Darren England als VAR voor de wedstrijd tussen Sharjah en Al-Ain in de UAE Pro League afgelopen donderdag, en Dan Cook als assistent-scheidsrechter.

Ondertussen beschuldigde Gary Neville Liverpool van het gebruik van "gevaarlijk taalgebruik" door te zeggen dat de "sportieve integriteit" was ondermijnd door de verkeerde beslissing. Neville prees Liverpool-coach Jurgen Klopp voor zijn reactie na de wedstrijd na een nederlaag die de Merseysiders ervan weerhield om de top van de ranglijst te bereiken.

Maar hij was ontevreden met een verklaring van Liverpool van zondag waarin stond: "Het is duidelijk dat de spelregels niet correct zijn toegepast, waardoor de sportieve integriteit is ondermijnd. Liverpool voegde eraan toe dat ze nu hun opties zouden onderzoeken "gezien de duidelijke behoefte aan escalatie en een oplossing".

'Vaag en agressief'

Maar vooraanstaand analist en Manchester United-legende Neville zei dat de verklaring van de club het risico hield dat de Reds hun steun van supporters van andere clubs zouden verliezen.

"Jurgen Klopp heeft de situatie gisteravond na de wedstrijd goed afgehandeld", zei Neville zondag laat in een bericht op X, voorheen bekend als Twitter. "De meeste voetbalfans zullen empathie hebben gehad voor wat er is gebeurd en hebben erkend dat het verkeerd was!" voegde de voormalige verdediger van Engeland eraan toe.

"De verklaring van Liverpool vanavond is echter een vergissing! Praten over het onderzoeken van alle opties (wat betekent dat!!) en sportieve integriteit zijn gevaarlijke zinnen, samen met vaag en agressief zijn. "Sorry dat we het hebben verkloot" was genoeg!!! Sorry moet worden gerespecteerd en niet ondergewaardeerd. Dit is een snelle reactie die altijd fout kan zijn, maar ik voel me er sterk bij."

Afgekeurde goal niet het enige incident

De wedstrijd van zondag in Noord-Londen stond bol van de incidenten. Curtis Jones van Liverpool kreeg al na 26 minuten een rode kaart toen de VAR-functionarissen tussenbeide kwamen om een beoordeling op het veld te geven voor zijn uitdaging op Yves Bissouma.

Liverpool had alsnog de leiding moeten nemen toen Diaz' treffer in de verre hoek belandde en uit de beelden bleek dat geen buitenspel stond. De woede van de bezoekers werd nog groter toen Spurs even later de leiding nam via Son Heung-min.

De 10 man van Liverpool vochten zich terug om voor rust op 1-1 te komen via Cody Gakpo, maar Klopp's mannen moesten de laatste 20 minuten met negen man verder toen Diogo Jota met een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd.

The Reds hielden nog bijna stand voor een zwaarbevochten punt, totdat Joel Matip's eigen doelpunt in de 96e minuut Spurs de overwinning bezorgde.

"Ik heb nog nooit zo'n wedstrijd gezien met de meest oneerlijke omstandigheden, gekke beslissingen", zei Liverpool-manager Klopp.