Arsenal neemt koppositie Premier League over na zege op Brighton

Kai Havertz onderweg naar de 2-0 van Arsenal tegen Brighton
Kai Havertz onderweg naar de 2-0 van Arsenal tegen BrightonANP
Arsenal heeft in ieder geval voor een paar uur de eerste plaats in de Premier League overgenomen van Liverpool. De ploeg van trainer Mikel Arteta versloeg in het eigen stadion het Nederlands getinte Brighton&Hove Albion met 2-0. Aston Villa boekte een late zege bij Brentford: 1-2.

Met de zege komt Arsenal op 39 punten, 2 punten meer dan Liverpool. De formatie van Jürgen Klopp speelt om 17.30 uur tegen het Manchester United van Erik ten Hag. Nummer 2 Aston Villa heeft 38 punten.

Arsenal, dat de laatste twee wedstrijden tegen PSV (1-1) en Aston Villa (1-0) niet wist te winnen, was tegen Brighton de betere partij. De thuisploeg kreeg in de eerste helft kansen via onder anderen Bukayo Saka en de jarige Martin Ødegaard, maar zij wisten de bal niet langs Oranje-international Bart Verbruggen te krijgen.

Veltman en Van Hecke

Naast Verbruggen stonden ook de Nederlandse verdedigers Joël Veltman en Jan Paul van Hecke in de basis bij Brighton. Veltman moest na een klein half uur gewisseld worden met vermoedelijk een knieblessure. Van Hecke was onfortuinlijk bij de 1-0 van Arsenal in de 53e minuut. Hij verlengde een corner van de thuisploeg, waarna Gabriel Jesus binnenkopte, 1-0. Kai Havertz maakte in de slotfase de 2-0.

Goalgetters Arsenal-Brighton
Goalgetters Arsenal-BrightonFlashsha.re

Aston Villa draaide bij het Brentford van keeper Mark Flekken een achterstand om na een rode kaart van Ben Mee. Àlex Moreno en Ollie Watkins maakten in het laatste kwartier de doelpunten (1-2). Boubacar Kamara (Aston Villa) kreeg diep in de blessuretijd ook rood. West Ham United won dankzij twee treffers van oud-Ajacied Mohammed Kudus met 3-0 van Wolverhampton Wanderers.