Arsenal redt een punt met twee late goals, maar is controle in titelrace kwijt

Mikel Arteta moet geestelijke verzorging bieden aan Gabriel Jesus
Mikel Arteta moet geestelijke verzorging bieden aan Gabriel JesusProfimedia
Door een late comeback tegen Southampton heeft Arsenal een 3-3 gelijkspel uit het vuur weten te slepen. Door de derde Premier League-wedstrijd zonder overwinning staat Manchester City er opeens erg goed voor met natuurlijk komende woensdag de onderlinge ontmoeting tussen de nummers één en twee op het speelschema.

Hoewel Arsenal uit de laatste twee wedstrijden vier punten had laten liggen door opeenvolgende gelijke spelen, waren ze nog steeds zwaar favoriet tegen een Southampton dat vecht voor lijfsbehoud aan de onderkant van de ranglijst. In bijna niet te geloven omstandigheden nam de ploeg van Rubén Sellés echter al na 27 seconden de leiding, toen Aaron Ramsdale de bal uit een doeltrap rechtstreeks naar Carlos Alcaraz schoof. De Argentijn zei netjes dankjewel door zijn schot in de linkerbovenhoek te krullen en daarmee Emirates Stadium tot zwijgen te brengen.

Aansluitingstreffer

Als de thuisfans dachten dat het begin van de wedstrijd niet slechter kon, kregen ze ongelijk toen Alcaraz na 14 minuten Theo Walcott aanspeelde. De voormalig publiekslieverling van Arsenal schoof zijn schot beheerst langs Ramsdale in de linkerhoek en de uitsupporters wisten niet wat ze zagen.

De Gunners bleven ondanks hun slordige verdediging doelgericht en vloeiend aanvallen en kwamen zes minuten later weer terug in de wedstrijd toen een voorzet van Bukayo Saka bij Gabriel Martinelli terechtkwam, die met een volley zijn 15e competitiedoelpunt van het seizoen maakte. De Saints hadden na een half uur weer op twee doelpunten voorsprong kunnen komen, maar Ramsdale redde met een slimme dubbele redding op inzetten van Mohamed Elyounoussi en Alcaraz.

Neksel op de neus

Arsenal won dit seizoen al drie van de vier keer na een achterstand en wist dat een vijfde keer van levensbelang zou zijn in hun streven naar de titel. Maar ondanks dat de Noord-Londenaren na de pauze goed op dreef waren, verzuimden ze hun kansen te benutten, en met nog minder dan een half uur te gaan kregen ze het deksel op de neus toen de ongedekte Duje Caleta-Car bij de tweede paal uit een corner de 3-1 maakte.

Het leek erop dat de Gunners geen inspiratie meer hadden, maar een doelpunt van voormalig Heerenveen-speler Martin Ødegaard halveerde de achterstand met nog twee minuten te spelen en gaf hoop. Dit zorgde voor een spannend slot van de wedstrijd, en de 3-3 viel zelfs nog via Bukayo Saka. Het gelijkspel gaf ironisch genoeg beide teams een teleurgesteld gevoel.