Aston Villa laat dramatische eerste helft tegen Wolves achter zich met drie goals

Ezri Konsa viert de 2-1
Ezri Konsa viert de 2-1JUSTIN TALLIS / AFP
Aston Villa heeft Wolverhampton Wanderers hun eerste overwinning in de Premier League dit seizoen onthouden nadat ze zaterdag op Villa Park met twee late doelpunten terugkwamen van een achterstand en de derby in de West Midlands met 3-1 wonnen.

Matheus Cunha gaf Wolves hoop om hun winloze start dit seizoen te overwinnen, maar door drie doelpunten van Villa in de tweede helft staan de bezoekers nu samen met Everton onderaan, terwijl de ploeg van Unai Emery derde staat met 12 punten.

Er woedde een debat over de vraag of Emery Ollie Watkins of Jhon Duran moest starten - of allebei samen. Maar het was Watkins die de gelijkmaker scoorde, voordat Duran met zijn vierde treffer als invaller dit seizoen voor een tweeledig doelpunt zorgde.

“Het toont het karakter en de saamhorigheid die we hier hebben. We wisten dat we niet goed genoeg waren in de eerste helft. We kwamen vurig uit de startblokken in de tweede helft en straften ze af,” vertelde Ezri Konsa, die Villa op voorsprong zette, aan de BBC.

Lusteloos Villa

Na een levendig begin nam Wolves de leiding toen Matheus Cunha anticipeerde op een pass van Diego Carlos en zijn aanloop perfect timede om de bal op te pikken, een overtreding te ontwijken en van buiten het strafschopgebied Emi Martinez te passeren.

Terwijl Villa er lusteloos uitzag na hun Champions League-zege midweeks op Young Boys, speelde Wolves aanvallend en werden er veel kansen gecreëerd, maar Martinez redde de thuisploeg met knappe reddingen. Aan de andere kant hoefde Wolves-doelman Sam Johnstone nauwelijks in actie te komen, want Villa ging de rust in zonder een schot op doel.

Villa voerde de druk in de tweede helft echter op om Wolves terug te dringen en dat wierp uiteindelijk zijn vruchten af toen het in de 73e minuut gelijkmaakte. Na een duel om de bal buiten het strafschopgebied van Wolves kwam de bal bij Morgan Rogers en hij zette Watkins meteen vrij in het strafschopgebied. Het schot van de Engelse aanvaller ging het doel in via Craig Dawson en daarmee versloeg hij de keeper voor zijn derde doelpunt van het seizoen.

Andere energie

“We willen wedstrijden makkelijker winnen dan we deden... We hadden het moeilijk in de eerste helft, maar de tweede helft was compleet anders,” zei Emery. “Ik ben heel blij omdat we hebben gewonnen. Het was heel belangrijk dat we onze energie veranderden en dat we in de tweede helft speelden om te winnen.”

Het doelpunt gaf Villa een steuntje in de rug en de winnende viel in de 88e minuut, toen Youri Tielemans een heerlijke voorzet gaf bij de tweede paal, waar Konsa de bal binnen schoot en het thuispubliek in extase bracht.

Intikker Duran

Toen de drie punten binnen waren en er 13 minuten waren toegevoegd in verband met een eerdere blessure van Yerson Mosquera, voegde Villa een derde toe in de counter toen Rogers zijn tweede assist opeiste door Duran ongedekt in het strafschopgebied te vinden voor een gemakkelijke intikker.

"Hij (Duran) is een groot talent. Dat zien we elke dag op de training. Het is belangrijk dat hij nederig blijft en daar zullen we hem bij helpen. Hij is nog jong,” zei Konsa.