Aston Villa legt met veel strijd de problemen van Everton moeiteloos bloot

Douglas Luiz viert de 2-0 met het publiek
Douglas Luiz viert de 2-0 met het publiekAFP
Aston Villa heeft zondag voor het eerst dit seizoen gewonnen door Everton met 4-0 te verslaan en zo de bittere nasmaak van de afstraffing van afgelopen weekend in Newcastle weg te spoelen. Villa had gehoopt het sterke einde van vorig seizoen een vervolg te geven, maar werd op Tyneside met 5-1 verslagen in een verrassend slechte start van hun Premier League-campagne.

Maar de ploeg van Unai Emery herpakte zich in de zon van Villa Park door doelpunten van John McGinn, Douglas Luiz, Leon Bailey en Jhon Duran, die het zwakke Everton opzij zetten. Emery hoopt dat Villa's grootste overwinning tijdens zijn bewind de aftrap is van een successeizoen waarin de ploeg voor het eerst in 13 jaar in Europa zal aantreden na kwalificatie voor de Europa Conference League.

"Vandaag wilden we heel, heel graag thuis presteren en de wedstrijd van vorige week vergeten", zei Emery. "We moesten reageren zoals we deden. We hebben veel dingen goed gedaan, maar er zijn een paar momenten die we beter kunnen benutten."

De cijfers van Everton
De cijfers van EvertonFlashshare

Everton heeft minder hoge ambities nadat het vorig seizoen ternauwernood degradatie wist te voorkomen en de mannen van Sean Dyche lijken nu al voorbestemd voor een nieuwe zware strijd om te overleven. Vorig weekend werd Everton thuis met 1-0 verslagen door Fulham en zorgelijk is dat de eerste twee wedstrijden op tamme wijze verloren gingen.

Het is pas de derde keer dat Everton in de eerste twee competitiewedstrijden wordt verslagen zonder een doelpunt te maken en de eerste keer sinds 1956.

Blessures

Alsof dat nog niet erg genoeg was, kreeg Dyche ook nog te maken met Dominic Calvert-Lewin en Alex Iwobi die allebei geblesseerd uitvielen. "Ik ga me niet verontschuldigen." zei Dyche. "Villa had meer scherpte. Ze waren veel beter dan wij. Dit was niet goed genoeg. Het was ver weg van waar we willen zijn."

Calvert-Lewin, gehinderd door conditie- en vormproblemen, heeft sinds augustus 2021 slechts vier doelpunten gemaakt en scoorde er vorig seizoen slechts twee. De blessureproblemen van de aanvaller doken weer op toen hij langdurig behandeld moest worden aan een snijwond in zijn gezicht na een botsing met Villa-doelman Emiliano Martinez aan het begin van de eerste helft.

De cijfers van Aston Villa
De cijfers van Aston VillaFlashshare

Calvert-Lewin kon verder, maar Everton kwam in de 18e minuut op achterstand. Bailey trok een sprintje op een pass van Moussa Diaby en legde de bal terug op de Schotse middenvelder McGinn, die de bal van dichtbij beheerst binnen volleyde. Villa verdubbelde zes minuten later de voorsprong vanaf de strafschopstip, nadat Everton-doelman Jordan Pickford Ollie Watkins met zijn uitgestrekte arm raakte toen hij de bal wilde wegwerken.

Luiz schoot de strafschop langs Pickford, die een gele kaart kreeg omdat hij de strafschop probeerde te vertragen in een mislukte poging om de Braziliaan af te leiden. Calvert-Lewin oogde steeds onzeker wanneer de bal bij hem in de buurt kwam en moest uiteindelijk afhaken voor rust, met nog steeds littekens op zijn wang.

Weglopende uitsupporters

Iwobi strompelde ook nog eens naar de kant om de problemen voor Everton nog groter te maken en Villa maakte de schade nog een beetje erger met een derde doelpunt in de 51e minuut. Slecht uitverdedigen van Michael Keane gaf Bailey de ruimte om Pickford vanaf 12 meter te passeren.

Veel van de meegereisde fans van Everton hadden er genoeg van en stroomden naar de uitgangen bij het doel van Bailey. Ongetwijfeld terug naar de pub of het station.  Het bleek een verstandige zet, want Duran scoorde 47 seconden nadat hij in het veld was gekomen om de ravage in de 75e minuut compleet te maken.

Keane maakte zich weer schuldig aan slordig verdedigen, waardoor Duran kon uithalen. Op een verder perfecte dag was de enige frustratie voor Villa een late blessure van de Braziliaanse spelmaker Philippe Coutinho.