Botman behaalt met Newcastle United Champions League; Leicester City nog in leven

Botman (L) viert het behalen van Champions League-voetbal met Dan Burn en Fabian ScharProfimedia
Sven Botman heeft zich met Newcastle United voor de Champions League geplaatst. De nummer 3 van de Premier League (PL) eindigt minimaal als vierde na een gelijkspel tegen Leicester City (0-0). Botman speelde de hele wedstrijd voor Newcastle United. Leicester is nog in leven wat betreft lijfsbehoud.

Nadat ze afgelopen donderdag Brighton & Hove Albion hadden verslagen om de terugkeer van Europees voetbal naar St James' Park te garanderen, wisten de gastheren dat slechts één punt uit hun laatste twee PL-wedstrijden de kwalificatie voor de UCL voor het eerst in twee decennia zou veiligstellen. Het bezoekje van het laaggeplaatste Leicester - zonder winst in hun laatste zeven uitwedstrijden (G2, V5) - leek op papier een gunstige wedstrijd voor de Magpies, en zoals het hoort waren het de gastheren die het eerste half uur domineerden.

Niet scherp

Ondanks het eenzijdige karakter van de wedstrijd, bleek een duidelijk gebrek aan scherpte in de fase voor rust problematisch voor Newcastle, want Miguel Almirón en Alexander Isak schoten prima kansen over de lat in plaats van eronder. De thuisploeg, die er niet in slaagde haar veelbelovende start te verzilveren, bleef nog voor de rust op zoek naar de openingstreffer. Hun volharding werd bijna beloond toen Callum Wilson en Almirón binnen twee minuten het houtwerk raakten.

Leicester was derhalve dankbaar dat het in de rust nog steeds gelijk stond, en na de herstart probeerde het team uit East Midlands meer grip te krijgen op de wedstrijd. Maar, net als in de eerste helft, waren het de gastheren die snel hun stempel drukten op de wedstrijd, toen Isak een felle aanval over de lat getikt zag worden door Daniel Iversen.

Weer houtwerk

Aangespoord door het fanatieke thuispubliek ging Newcastle verder op zoek naar een late treffer. Het houtwerk kwam de Foxes echter voor de derde keer te hulp toen Bruno Guimarães van dichtbij niet kon scoren, waardoor de gastheren genoegen moesten nemen met het punt dat hun terugkeer naar de Europese elite veiligstelt. Leicester heeft nog steeds twee punten achterstand en weet dat alleen een overwinning tegen West Ham United en puntenverlies van Everton voldoende zijn om hun status in de PL te behouden. Everton speelt zondag een thuisduel met Bournemouth.