Brighton niet opgewassen tegen ontketende Cole Palmer: vier goals in eerste helft

Palmer scoort vier keer en Chelsea verslaat Brighton ondanks vroeg doelpunt
Palmer scoort vier keer en Chelsea verslaat Brighton ondanks vroeg doelpuntRichard HEATHCOTE / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP
Cole Palmer is de eerste speler in de geschiedenis van de Premier League geworden die in dezelfde wedstrijd vier doelpunten in de eerste helft wist te maken. Chelsea kwam als winnaar uit de bus in een sprankelende wedstrijd waarin Brighton & Hove Albion (4-2) voor het eerst dit seizoen in de competitie verloor.

In een chaotische eerste helft was er een vroege verwarring achterin voor Chelsea, met voormalig Brighton-doelman Robert Sánchez die van zijn lijn kwam om een hoge bal op te eisen, maar werd verslagen door Georginio Rutter, die in een leeg doel kopte.

Aan de andere kant was Palmer bij alles betrokken voor de 'Blues': hij raakte de paal en zag een doelpunt afgekeurd worden voor buitenspel, voordat hij naar achteren racete om zijn eerste doelpunt van het seizoen te maken op Stamford Bridge na een fout van Adam Webster.

De hoge lijn van Brighton bood de gastheren veel kansen en nadat Jadon Sancho zijn eerste Chelsea-doelpunt werd onthouden door opnieuw buitenspel, nam Chelsea vanaf de stip de leiding. Sancho speelde een centrale rol na een overtreding van Carlos Baleba, waardoor Palmer zijn tiende strafschop voor Chelsea kon binnen schieten. Slechts 10 minuten na zijn eerste penalty voltooide Palmer zijn hattrick met een prachtige vrije trap van grote afstand.

Brighton profiteerde van nog een fout van Sánchez en verkleinde de achterstand toen Baleba een losse pass onderschepte en bij de tweede paal binnentikte.

De Chelsea-doelman was niet onverdienstelijk en hield Baleba tot twee keer toe kansloos, voordat Noni Madueke met nog meer drama aan de andere kant bijna een vierde treffer voor de thuisploeg op haar naam schreef. Gelukkig voor Enzo Maresca herstelden de Blues snel hun voorsprong van twee doelpunten, want Palmer maakte de winnende.

Inefficiënte Jackson

Ondanks het feit dat ze slechts 36% balbezit hadden in de eerste helft, bleef Chelsea de overhand houden na de rust. Nicolas Jackson omspeelde Bart Verbruggen, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door Webster.

De thuisploeg bestookte het doel van de bezoekers en Palmer had binnen het uur gemakkelijk een vijfde doelpunt kunnen maken, toen een volley over de lat verdween en een andere poging net naast ging.

Wedstrijd statistieken
Wedstrijd statistiekenOpta by StatsPerform

Er volgde een relatief rustige periode voordat Jackson opnieuw ternauwernood de kans miste om zijn naam op het scorebord te zetten. Voormalig Brighton-verdediger Marc Cucurella dacht in zijn laatste bijdrage van de middag uit een corner te scoren, maar ook hij werd afgekeurd door buitenspel.

In de tweede helft draaide het allemaal om Jackson, maar de aanvaller slaagde er niet in om één van zijn vele kansen om te zetten, maar gelukkig voor de ploeg van Maresca bleek dat niet van belang te zijn, want de tweede periode verliep beduidend rustiger.

Door de drie punten stijgt Chelsea naar de derde plaats in het eerste klassement van de Premier League, slechts één punt achter koploper Manchester City. Voor Brighton komt er een einde aan hun ongeslagen start, waardoor ze nu achtste staan en slechts twee van hun laatste 16 uitwedstrijden in de competitie hebben gewonnen (G6, V8).

Flashscore Man van de Wedstrijd: Cole Palmer (Chelsea)

Bekijk alle statistieken van deze wedstrijd hier!