City - Arsenal volgens Silva nog geen rivaliteit: 'Dat hebben we wel met Liverpool'

Silva tijdens de wedstrijd tegen Arsenal
Silva tijdens de wedstrijd tegen ArsenalČTK / imago sportfotodienst / Conor Molloy / Profimedia
Bernardo Silva van Manchester City heeft kritiek geuit op de defensieve tactiek van Arsenal en beweert bovendien dat de rivaliteit tussen de clubs nog niet zo groot is als de confrontaties tussen de Engelse kampioen en Liverpool in de afgelopen jaren.

Arsenal was zondag nog maar een paar seconden verwijderd van hun eerste overwinning in het Etihad sinds 2015, toen de gelijkmaker van John Stones in de 98e minuut een 2-2 gelijkspel voor City mogelijk maakte. De Gunners trokken zich terug nadat ze vlak voor rust met 10 man kwamen te staan door de rode kaart van Leandro Trossard.

De mannen van Mikel Arteta zijn de afgelopen twee seizoenen als tweede geëindigd na City in de Premier League. Maar gedurende een groot deel van Pep Guardiola's periode aan het roer bij City, was het het Liverpool van Jurgen Klopp dat consequent hun titelrivaal was.

Het verschil?

Onder Klopp wonnen de Reds in 2020 voor het eerst in 30 jaar de Premier League en voegden daar hun Champions League-triomf van 2019 aan toe.

“Het verschil? Ik weet het niet. Misschien dat Liverpool al een Premier League-titel heeft gewonnen en Arsenal niet. Dat Liverpool de Champions League heeft gewonnen en Arsenal niet,” vertelde Silva aan ESPN over het verschil tussen de rivaliteiten.

“Liverpool stond altijd oog in oog met ons om te proberen de wedstrijden te winnen. Vanuit dit perspectief waren de wedstrijden tegen Arsenal niet zoals die we hadden en hebben tegen Liverpool.”

12,5 procent balbezit

Arsenal had slechts 12,5 procent balbezit in de tweede helft in het Etihad, maar frustreerde City met een vastberaden defensieve opstelling terwijl Guardiola's mannen vaak gedwongen werden om hun toevlucht te nemen tot schoten van buiten het strafschopgebied.

Twee spelers van Arsenal, Jurrien Timber en Kai Havertz, werden de eerste veldspelers die geen enkele pass voltooiden terwijl ze minstens 89 minuten in een Premier League-wedstrijd speelden sinds het begin van de registraties in 2003.

Manuel Akanji en Stones behoorden tot de andere City-spelers die zich uitspraken over de "duistere praktijken" van Arsenal, terwijl de bezoekers in de tweede helft tijd probeerden tijd te rekken door zich te laten behandelen voor (zogenaamde) blessures.

'Maar één team kwam om te voetballen'

“Er was maar één team dat kwam om te voetballen,” zei Silva. “De andere kwam om te spelen tot de grenzen van wat mogelijk was en toegestaan door de scheidsrechter. Maar uiteindelijk hebben we een gelijkspel behaald, het beste wat we konden bereiken gezien het vlak voor het einde gebeurde.

"We zijn niet blij, want we wilden de drie punten, maar persoonlijk ben ik blij met de manier waarop we speelden en de wedstrijd onder ogen zagen. Ik ben blij dat we altijd het veld betreden om te proberen elke wedstrijd te winnen.”

Een gelijkspel was genoeg om twee punten voor te blijven op Arsenal, dat na vijf wedstrijden vierde staat.