Everton klimt uit degradatiezone dankzij daverende overwinning bij Brighton

Dwight McNeil viert de vierde goal van Everton met Abdoulaye Doucoure
Dwight McNeil viert de vierde goal van Everton met Abdoulaye DoucoureAFP
Everton heeft na zeven wedstrijden zonder overwinning weer eens de volle buit gepakt. In een kletsnat Brighton verraste het team uit Liverpool met een 1-5 uitslag. Door de drie punten steeg het team van Sean Dyche van de voorlaatste naar 16e plek. Brighton had de aspiraties om Europees voetbal te behalen een grote boost kunnen geven, maar verzuimde om Tottenham in te halen. De ploeg uit de kustplaats staat nu zevende, met nog maar één punt voorsprong op Aston Villa.

Abdoulaye Doucouré en Dwight McNeil scoorden beiden twee keer in de onverwachte overwinning voor Everton dat daarmee een einde maakte aan 13 uitwedstrijden in de Premier League zonder overwinning.

'Must-win'

Doucouré had slechts 34 seconden nodig om de openingstreffer te maken in wat een 'must-win' werd genoemd voor de ploeg uit het stedelijk graafschap Merseyside. De middenvelder dook op bij de tweede paal om een voorzet van Dominic Calvert-Lewin te verzilveren. Voor de vele meegereisde supporters op de South Stand achter het doel werd het nog beter, want na een half uur verdubbelde Doucouré zijn score en die van Everton. De oud-Watford-speler, die het hele seizoen nog maar twee keer had gescoord, was daarmee een plaag voor de spartelende Brighton-defensie.

De Toffees bevonden zich al in dromenland en kwamen vlak voor rust in het paradijs terecht, toen een stevige voorsprong een schijnbaar onaantastbare werd, zij het door een gelukje. De voorzet van McNeil aan de rechterkant belandde via het uitgestrekte been van Brighton-doelman Jason Steele in de goal. Daarmee was een verbijsterende eerste helft, waarin de thuisploeg er uitzag en speelde als een degradatiekandidaat en niet als een potentiële Europese klant.

Uitblinkende Pickford

Dyche had nog nooit eerder een Premier League-wedstrijd verloren van Brighton en ondanks de drie doelpunten voorsprong van zijn ploeg, leek het er heel even op dat dat record wellicht in gevaar zou komen in de tweede helft. Doelman Jordan Pickford was twee maal een sta-in-de-weg voor Evan Ferguson, eerst door een kopbal van dichtbij op de paal te tikken en daarna door een vingervlugge redding op een inzet van de Ier van buiten het strafschopgebied.

Everton kwam totaal niet meer in de buurt van het vijandelijke doel en toch voegde McNeil laat in de wedstrijd een vierde toe voor de bezoekers. Bij een snelle tegenaanval maakte de oud-speler van Burnley het helemaal alleen af.

Maar net toen het publiek het Amex Stadium begon te verlaten, sloeg ook de thuisploeg toe. Alexis Mac Allister scoorde via een klutssituatie terwijl hij zelf op het doorweekte gras lag. Het was uiteraard te laat en zes minuten in extra tijd rondde McNeil een schitterende uitwedstrijd van de Toffees af met een daverende treffer met links in de bovenhoek.