Gehavend ManCity wint met scorende Haaland makkelijk op bezoek bij Chelsea

Haaland maakte de 0-1 tegen Chelsea voor ManCity
Haaland maakte de 0-1 tegen Chelsea voor ManCityProfimedia
Manchester City heeft de eerste grote wedstrijd in de Premier League gewonnen. Uit op Stamford Bridge werd Chelsea verslagen met 0-2. Erling Haaland zette City op voorsprong, dat veel sterkhouders op de bank had zitten, en Mateo Kovacic bepaalde net voor tijd de eindstand op 0-2. Zo heeft Chelsea voor de tiende keer op rij niet weten te winnen van de ploeg uit Manchester.

Bij Chelsea startte de jonge Romeo Lavia op het middenveld. Voorin stond Nicolas Jackson in de spits, waardoor Christopher Nkunku vanaf de rechtsbuiten positie begon. Opmerkelijk was dat Raheem Sterling niet bij de selectie zat, omdat er te veel spelers waren. Bij Manchester City zaten Nathan Aké, Phil Foden, Jack Grealish, John Stones en Kyle Walker op de bank. De van Girona overgekomen Savinho speelde bijvoorbeeld wel, net als de jonge rechtsback Rico Lewis.

Haaland heeft aan één kans genoeg

In het eerste kwartier gebeurde er nog weinig. Het spel golfde heen en weer, maar kansen waren er nauwelijks. En de eerste de beste kans die er was ging erin na een kwartier. Wie anders dan Erling Haaland maakte het doelpunt. Hij frommelde de bal in de zestien langs een paar tegenstanders en chipte de bal erin: 0-1. Het was al zijn 91e doelpunt in zijn 100e officiële wedstrijd voor City. Lang gebeurde er daarna niets. Beide ploegen, en met name Chelsea, waren erg zoekende. City verdubbelde tien minuten voor rust bijna de voorsprong via Jeremy Doku. De Belgische vleugelaanvaller schoot vanaf de rand van de zestien richting de bovenhoek, maar keeper Robert Sánchez bracht knap redding. Op slag van rust was er eindelijk een goed moment van Cole Palmer. Hij kwam vanaf de rechterkant naar binnen en schoot op doel. Ederson liet de bal los en Jackson scoorde de 1-1, maar hij stond net buitenspel en dus ging de goal niet door.

Foden kwam er in de tweede helft in. Hij verving nieuwkomer Savinho, die onzichtbaar was in de eerste helft. In het eerste kwartier na rust was het spelbeeld hetzelfde. Chelsea wilde wel aanvallen, maar kreeg amper kansen. Enzo Fernandez gaf in de 58e minuut een gevaarlijke voorzet aan de rechterkant, maar er was geen aanvaller die de bal kon inglijden. Jackson kreeg na 61 minuten wel een grote kans. Hij werd bereikt in de zestien, maar tikte van dichtbij tegen Ederson aan. Lewis schoot aan de andere kant de bal van dichtbij binnen in de 65e minuut. Maar 0-2 werd het niet, want Haaland maakte een overtreding op verdediger Levi Colwill.

Kovacic doet oude ploeg pijn

Een kwartier voor tijd leek Mateo Kovacic hands te maken, maar dat werd niet zo beoordeeld en dus kreeg Chelsea geen penalty. Het waren de Blues die de aanval zochten, in jacht op een gelijkmaker. Kovacic besliste de wedstrijd vijf minuten voor tijd. De middenvelder kon vrij doorlopen richting de zestien en schoot net daarbuiten raak in de korte hoek. De oud-speler van Chelsea hield zich in met het juichen, maar het leverde wel de zege op voor City.