Liverpool wint overtuigend van Newcastle op avond met twee Nederlandse goals

Vreugde na de rake penalty van Salah
Vreugde na de rake penalty van SalahAFP
Liverpool heeft overtuigend de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe kalenderjaar gewonnen. In eigen stadion werd Newcastle met 4-2 verslagen in een wedstrijd waarin de thuisploeg zwaar de overhand had. Daarmee blijft Liverpool koploper in de Premier League. Newcastle heeft nu zes van de voorbije zeven duels in alle competities verloren.

De thuisploeg ging furieus van start op Anfield Road met een overvloed aan balbezit en gevaarlijk ogende aanvallen. De eerste helft kende echter maar één held: Martin Dubravka. De Sloveense reservedoelman van Newcastle, die de geblesseerde Nick Pope vervangt, stond zijn mannetje. Hij had onder meer een geweldige redding in huis op een inzet van Darwin Nunez van dichtbij, mazzelde bij een afgekeurde goal vanwege buitenspel en redde op een matige strafschop van Mohamed Salah.

Zo gebeurde er van alles in de stromende Engelse regen, maar bleven doelpunten op miraculeuze wijze uit. Nog binnen het half uur plantte Virgil van Dijk zijn schoen tegen de bal, maar er zat zoals wel vaker een been van de tegenstander tussen. Met name Nunez dook regelmatig voor Dubravka op, maar die bleek niet te passeren. De bezoekers kwamen er sporadisch uit, maar iedere keer werd het gevaarlijk. Een goal van Dan Burn werd zelfs afgekeurd wegens buitenspel. Eén van de hoogtepunten van de slotfase was een schot van Trent Alexander-Arnold vanaf zo ongeveer de achterlijn op de lat. Het had een wereldgoal kunnen zijn.

Zes treffers

Na rust gaf Liverpool nog meer gas en dat betaalde zich uit. Goals konden niet uitblijven en vier minuten na de thee was het al raak. Salah maakte zijn gemiste strafschop goed met een intikker op aangeven van Nunez en Newcastle leek klaar voor de slacht. Met kunst- en vliegwerk bleef de ploeg van Eddie Howe meer tegentreffers bespaard en ze scoorden uit het niets zelfs de 1-1. Alexander Isak zette een dieptepass van Anthony Gordon om in een doelpunt. Het veranderde weinig aan het wedstrijdbeeld.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Het dominante spel van Liverpool moest wel tot goals leiden en dat gebeurde ook. Curtis Jones scoorde op aangeven van Diogo Jota (74’) en vier minuten later vond Salah met buitenkant rechts Oranje-international Cody Gakpo voor de 3-1. Daarmee was de koek nog niet op. Een andere Nederlander, Sven Botman (oud-Heerenveen) kopte raak uit een corner (81’), maar het bracht de spanning niet terug. Bij een zoveelste uitbraak kon Diogo Jota alleen door op Dubravka, die de Portugees licht toucheerde. De penalty was evenwel terecht en Salah schoot nu wel raak vanaf elf meter voor 4-2