Manchester City wint voor vierde keer op rij de Premier League door fenomenale Foden

Foden viert zijn doelpunt tegen West Ham
Foden viert zijn doelpunt tegen West HamProfimedia
Manchester City is voor de zesde keer in zeven jaar kampioen van Engeland. Op de slotdag moest er gewonnen worden van West Ham United en dat gebeurde ook. Mede door twee goals van Phil Foden won City met 3-1. Arsenal had een kleine kans om de titel te pakken, maar daar was een misstap voor nodig van City. Dat kwam er niet. Arsenal won zelf de wedstrijd van Everton met 2-1.

Manchester City begon voorafgaand aan de wedstrijd als koploper aan de speelronde met 88 punten uit 37 wedstrijden, twee meer dan nummer 2 Arsenal. Arsenal heeft wel een betersaldo, namelijk +61. City heeft 60 goals meer voor dan tegen. Als Arsenal zou winnen, dan moet ook City dat.

Foden de grote man bij City

Maar dat leek niet aan de orde te komen, want Phil Foden scoorde al na anderhalve minuut. Na slordig uitverdedigen van West Ham kreeg Foden de bal op de rand van de zestien. Hij draaide weg en schoot de bal kiezelhard in de kruising, een geweldige treffer. Arsenal was intussen ook bezig om een snelle voorsprong te forceren, want ze kwamen veel rondom de zestien van Everton. Linksback Takehiro Tomiyasu kopte een grote kans voorlangs. City was op zoek naar een snelle twee treffer en vond die bijna via Kevin de Bruyne. Hij waagde een poging van een meter of 20, maar stuitte op de vuisten van Alphonse Aréola. Arsenal drong aan op de 1-0 en na een kwartier spelen was het bijna Gabriel Martinelli. Hij kwam door aan de rechterkant en schoot op doel, maar Jordan Pickford wist redding te brengen. Ook City kreeg een grote kans. Jeremy Doku kwam naar binnen vanaf de linkerkant en schoot hoog in de verre hoek, maar daar dook Aréola ook heen en stopte de bal.

Foden viert de 2-0 tegen West Ham
Foden viert de 2-0 tegen West HamProfimedia

Na 17 minuten leek het over en uit, want City kwam op 2-0 door wederom Foden. Een voorzet van links van Doku kwam op de penaltystip voor de voeten van Foden en die schoot in de verre hoek raak. West Ham was nergens te bekennen en het was wachten op de 3-0. Die kwam bijna in de 28e minuut, toen De Bruyne op de rand van de zestien uithaalde. Weer was het Aréola die de bal knap uit de verre hoek tikte. Arsenal moest zelf sowieso winnen, maar kwam nog bijna op achterstand in de 32e minuut. Dominic Calvert-Lewin kreeg de bal in de zestien en schoot op de paal in de korte hoek. Daar ontsnapte de ploeg van Mikel Arteta. Na 37 minuten kwam de eerste kans van West Ham. Mohanmed Kudus kwam van rechts naar binnen en schoot tegen Stefan Ortega aan.

Arsenal heeft het lastig met Everton

In London kwam Arsenal op eigen veld op achterstand. Een vrije trap van Idrissa Gueye werd door Declan Rice van richting veranderd en vloog binnen: 0-1. Het werd al heel snel 1-1. De Japanner Tomiyasu was weer mee opgekomen en die kreeg de bal op de rand van de zestien uit een voorzet van rechts. Hij schoof de bal in de verre hoek en zette Arsenal naast Everton. En meer goed nieuws, want de spanning was uit het niets terug bij City. Een corner kwam voor de voeten van Kudus die met een fantastische omhaal de 2-1 binnen schoot. Zo werd het toch weer spannend bij rust. City stond 2-1 voor en Arsenal ging met een 1-1 stand de kleedkamer in.

Rodri maakt aan alle onzekerheid een einde

In beide wedstrijden gebeurde er heel weinig in het eerste kwartier van de tweede helft. Tot dat City na een uur de 3-1 maakte. Bernardo Silva kreeg de bal van De Bruyne in de zestien en die legde terug op Rodri. De Spanjaard bedacht niet zich niet en schoot raak in de korte hoek. Zo leek de titel zo goed als zeker voor de ploeg van Pep Guardiola. Arsenal kwam maar niet tot scoren en City besliste bijna de wedstrijd na 68 minuten. De Bruyne krulde een corner bijna in een keer binnen, maar opnieuw was het Aréola die de bal uit het doel tikte.

Rodri maakt de 3-1 tegen West Ham
Rodri maakt de 3-1 tegen West HamProfimedia

Het werd prijsschieten voor City, maar de genadeklap werd nog niet uitgedeeld. Arsenal had in de 72e minuut op 2-1 moeten komen, maar Martin Odegaard kreeg de bal niet in het doel nadat hij een voorzet kreeg van Leandro Trossard. Mooi moment was nog dat Jurrien Timber eindelijk weer in het veld kwam. Hij pakte twee minuten later gelijk een gele kaart. Arsenal kwam in de 83e minuut nog het dichtst bij een doelpunt. Invaller Emile Smith-Rowe schoot de bal vanaf de zestien op de lat. Tomas Soucek dacht er nog 3-2 van te maken, maar hij dacht waarschijnlijk dat hij op handbal zat want hij sloeg de bal in het doel. Arsenal maakte nog wel de 2-1, want Kai Havertz tikte een bal van dichtbij in een leeg doel. Verder gebeurde er niets meer en daardoor is Manchester City de kampioen van Engeland voor de vierde keer op rij.