Newcastle kan maandagavond CL veiligstellen en Leicester verder de problemen in helpen

Sven Botman (R) viert een treffer met ploeggenoot Callum Wilson
Sven Botman (R) viert een treffer met ploeggenoot Callum WilsonProfimedia
Het is voor veel clubs de week van de waarheid in de Premier League. Het belooft een historisch jaar te worden voor Leicester City, maar dat in tegenstelling tot bij tegenstander Newcastle niet in positieve zin. De landskampioen van 2016 staat op het punt om te degraderen, terwijl tegenstander Newcastle aan een punt genoeg heeft om voor de eerste keer in 20 jaar tijd Champions League-voetbal af te dwingen!

Na Brighton donderdag met 4-1 te hebben verslagen en na meer dan tien jaar wachten weer Europees voetbal naar St James' Park te hebben gehaald, is Newcastle United nog maar één punt verwijderd van de eerste UEFA Champions League-campagne in twee decennia. In de nasleep van het succes tegen The Seagulls prees Eddie Howe het vermogen van zijn ploeg om een op spelplan gebaseerd op "hoge intensiteit" uit te voeren. Newcastle wist voor de vijfde keer in zes wedstrijden meerdere doelpunten had zien maken.

Het feit dat Newcastle in die periode geen clean sheets meer wist te boeken is een klein puntje van kritiek, maar na de uitwedstrijd in Leicester met 3-0 gewonnen te hebben, zal er bij The Magpies voldoende vertrouwen zijn in een goede afloop. Opvallend is dat ze na tien minuten al met 2-0 voorstonden in die ontmoeting op Boxing Day. Dat ze Leicester City enkele weken later ook uit de Carabao Cup hebben geknikkerd, maakt dat de ploeg aan de Tyneside een grote kans heeft om voor de eerste keer zes punten te pakken tegen The Foxes in één seizoen sinds 1994/95.

Slechts zeven jaar nadat het de meest onwaarschijnlijke Engelse kampioen aller tijden werd, hangt het verblijf van Leicester in de Premier League aan een zijden draadje. Leicester heeft al vier wedstrijden niet gewonnen (G2, V2), terwijl het in mei tien doelpunten tegen kreeg. Bij beide nederlagen stonden The Foxes in de rust al achter met een marge van meerdere doelpunten en kon minstens één speler van de tegenpartij twee keer scoren.

Leicesters huidige reeks van zeven wedstrijden zonder overwinning (G2, V5) versterkt alleen maar het gevoel dat het voor een loodzware taak staat om te handhaven, zelfs nu het in de laatste vijf tests op vijandig terrein heeft gescoord. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Leicester-trainer Dean Smith ook nog eens een verliespercentage van 60% tegen zijn opponent Eddie Howe (W1, G1, V3).

Spelers om in de gaten te houden

Newcastle heeft alle vijf de voorgaande wedstrijden waarin Joelinton in de PL tot scoren kwam met drie of meer doelpunten verschil gewonnen. Als er iemand is die Leicester kan helpen de ondergang te ontlopen, is het zeker Harvey Barnes. Hij scoorde twee keer na rust de vorige uitwedstrijd, wat betekent dat zijn laatste vijf uitgoals na de rust zijn gemaakt.

Hot stat: In de PL reizen van Leicester zijn er 14 doelpunten (in beide richtingen) gemaakt in het eerste kwartier.