Newcastle zet ferme stap naar CL-ticket met ruime inhaalzege op Brighton

Callum Wilson viert de 3-1
Callum Wilson viert de 3-1AFP
Newcastle heeft een ferme stap gezet in de strijd om een Champions League-ticket na een 4-1 zege op Brighton & Hove Albion. De wedstrijd stond oorspronkelijk gepland voor eind februari, maar werd verzet omdat de thuisploeg toen in de finale van de EFL Cup stond tegen Manchester United. Bij rust stond het 2-0 en na de aansluitingstreffer van Deniz Undav, die daarmee de eerdere eigen goal voor 1-0 goedmaakte, bleef het lang spannend. In de slotfase gooide Newcastle de deur op slot.

Newcastle zette vanaf seconde één druk, maar tot kansen leidde dat niet. Net op het moment dat het publiek daarover wat begon te morren werkte Undav de bal uit een corner in eigen goal. Brighton was geen schim van de ploeg die afgelopen weekend Arsenal met 3-0 versloeg. De 2-0 was dan ook volledig terecht. Dan Burn, oud-speler van Brighton, kopte raak uit een voorzet van Kieran Trippier.

Roberto De Zerbi zal ongetwijfeld tekeer zijn gegaan in de rust, want de bezoekers kwamen gedreven uit de kleedkamer. Undav scoorde de 2-1 en de 2-2 hing letterlijk in de lucht, maar Julio Enciso wist een goede kans niet binnen te koppen. Daarna was het meer wachten op de derde van Newcastle dan de gelijkmaker. En die kwam. Callum Wilson faalde niet in een één-op-één-situatie en een gebroken Brighton stond zelfs de 4-1 van Bruno Guimarães toe.

Nederlanders

Bij beide ploegen stond een Nederlander in de basis. Sven Botman was zoals te doen gebruikelijk vaste waarde achterin bij de gastheren en Jan Paul van Hecke, vooral bankzitter, mocht bij Brighton voor het eerst sinds eind februari weer eens vanaf het begin starten.

Newcastle staat op de derde plaats met 69 punten en heeft drie punten voorsprong op Manchester United dat een wedstrijd minder gespeeld heeft en vier op Liverpool. Brighton staat daar weer achter met 58 punten en is daarmee verwikkeld in de strijd om een plekje in de Europa League.