Officieel: Manchester City rest van seizoen zonder Rodri wegens kruisbandblessure

Rodri wordt van het veld geholpen tijdens de wedstrijd tegen Arsenal
Rodri wordt van het veld geholpen tijdens de wedstrijd tegen ArsenalMICHAEL REGAN / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP
Manchester City-middenvelder Rodri zal de rest van het seizoen missen na het scheuren van zijn voorste kruisband (ACL), bevestigde trainer Pep Guardiola vrijdag. Rodri onderging eerder op de dag een operatie aan de blessure, zei Guardiola. De Spanjaard blesseerde zijn rechterknie zondag tijdens het 2-2 gelijkspel met Arsenal in de Premier League.

Hoe hoog de kwaliteit van de selectie van City ook is, sommige spelers zijn gewoon onvervangbaar en de zijdezachte verdedigende middenvelder Rodri past zeker in die categorie. Sinds zijn komst van Atletico Madrid in 2019 heeft Rodri 174 Premier League-wedstrijden voor City gespeeld en in die periode slechts 19 keer aan de verliezende kant geëindigd en 129 keer gewonnen. Het is echter veelzeggend dat de kansen van City om te verliezen dramatisch stijgen als hij niet hun middenveld verankert.

City heeft zeven van de 21 Premier League wedstrijden verloren waarin hij afwezig was, een verliespercentage van 33% vergeleken met 10,9% toen hij wel speelde. Vorig seizoen verloor City drie wedstrijden in de eerste helft van het seizoen zonder Rodri - van Wolverhampton Wanderers, Arsenal en Aston Villa - maar geen enkele nadat hij terugkeerde van een blessure.

Veelzeggend effect

Er zijn maar weinig spelers die op alle gebieden van het veld een grotere bijdrage leveren dan Rodri, volgens de statistieken. Sinds zijn aankomst in Engeland heeft Rodri meer passes voltooid op de helft van de tegenstander dan welke andere speler dan ook, met alleen Declan Rice boven hem als het gaat om het terugwinnen van balbezit. Simpel gezegd is hij een meester in het veroveren van de bal en hem dan snel gebruiken voor een veelzeggend effect.

Het is een vaardigheid die City de dominante kracht in Engeland heeft gemaakt en Spanje heeft geholpen om te heersen in Europa. Slechts één keer heeft City of het nationale team van Spanje met Rodri verloren in de afgelopen 18 maanden - de verrassende nederlaag in de FA Cup-finale van City tegen Manchester United afgelopen seizoen.

Ballon d'Or

Geen wonder dat de 28-jarige speler, die vorig seizoen een mooie 12 doelpunten maakte voor club en land, getipt wordt voor de Ballon d'Or van dit jaar en geen wonder waarom Guardiola zo angstig keek toen zijn veldheer zondag vroeg in het 2-2 gelijkspel met titelconcurrent Arsenal met pijn wegstrompelde.

Rodri orkestreerde een geweldige openingsfase van City in die confrontatie in het Etihad waarbij de gastheren domineerden en met 1-0 voor kwamen te staan totdat hij viel na een onschuldige botsing met Thomas Partey.

Hij had het veld nog niet verlaten of Arsenal maakte gelijk en na een achterstand had City acht minuten in de blessuretijd een gelijkmaker van John Stones nodig om een pijnlijke nederlaag tegen de 10 man sterke Gunners te voorkomen.