Rake kopbal Gabriel genoeg voor Arsenal om derby te winnen van Tottenham Hotspur

Gabriel viert dat hij Arsenal op voorsprong heeft gezet tegen Tottenham
Gabriel viert dat hij Arsenal op voorsprong heeft gezet tegen TottenhamJustin Setterfield / Getty Images Europe / Getty Images via AFP
De kopbal van Gabriel Magalhaes maakte het verschil in de 65e derby van de Premier League in Noord-Londen. Arsenal won met 1-0 van Tottenham Hotspur en boekte daarmee de derde overwinning op rij.

Terwijl Arsenal zich in de beginfase probeerde te herpakken zonder diverse afwezigen, probeerden de Spurs meteen te profiteren met de openingsgoal. Dejan Kulusevski testte David Raya binnen acht minuten met een schot en een voorzet, maar de Spanjaard pareerde beide inzetten.

Toen het kwartier naderde, probeerden de Gunners het spel te vertragen om de angel uit de wedstrijd te halen, maar de onderschepte pass van Ben White gaf Dominic Solanke hoop voordat die werd geblokkeerd door William Saliba.

Gabriel Martinelli was daarna twee keer kort achter elkaar de baas over Pedro Porro, hoewel Guglielmo Vicario en Cristian Romero na zijn voorzet op Kai Havertz het gevaar samen moesten afwenden, voordat de inzet van de Braziliaan knap werd gestopt.

Beide ploegen wilden dolgraag de leiding nemen in deze belangrijke en beladen wedstrijd, maar Leandro Trossard en Havertz misten ieder een poging kort voordat Solanke aan de andere kant een kopbal nipt naast kopte.

Dat kwam ook tot uiting in een verhit moment waardoor Vicario één van de zeven gele kaarten kreeg in de eerste helft - het gezamenlijk hoogste aantal in de eerste helft van een PL-wedstrijd. Timber kreeg in de 35e minuut een gele kaart voor een overtreding op Pedro Porro, waarna een opstootje tussen meerdere spelers ontstond. Van de Ven werd in de blessuretijd van de eerste helft ook bestraft met geel.

Arsenal's aanvallende derde
Arsenal's aanvallende derdeFlashscore, AFP

Solanke en Micky van de Ven kregen kort na de hervatting allebei een kopkans, voorafgaand aan een periode waarin geen van beide doelmannen werd getest. Brennan Johnson schoot na een uur spelen recht op Raya af en de poging van Bukayo Saka werd aan de andere kant gekeerd door Porro.

De vleugelspeler nam de daaropvolgende corner en Gabriel sprong ongehinderd op om zijn kopbal langs Vicario te werken. De vreugde werd al snel vervangen door een vastberadenheid toen de Braziliaan een cruciale actie uitvoerde op Solanke na een inzet van Thomas Partey.

Spurs bleef druk zetten op zoek naar de gelijkmaker, maar kreeg geen vat op de achterhoede van Mikel Arteta. Het schot van Kulusevski ging rakelings over de lat en Arsenal sleept de winst binnen en behield zo de ongeslagen start van het seizoen.

Spurs daarentegen leed de tweede achtereenvolgende nederlaag en boekte dit seizoen slechts één overwinning in vier competitiewedstrijden.