Tien man van Arsenal lopen averij op tegen koploper Brighton

Havertz maakte de openingstreffer in het Emirates
Havertz maakte de openingstreffer in het EmiratesBENJAMIN CREMEL / AFP
Arsenal heeft in de eerste wedstrijd van de derde speelronde van de Premier League averij opgelopen. In het eigen Emirates Stadium kwam de ploeg van trainer Mikel Arteta tegen Brighton & Hove Albion niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Bij de thuisploeg was er linksachterin een basisplaats voor Jurriën Timber, die na 80 minuten met een blessure naar de kant werd gehaald.

Arsenal kwam in de slotfase van in de eerste helft op voorsprong nadat Brighton-verdediger Lewis Dunk de fout inging. Bukayo Saka won het luchtduel van Dunk en bereikte spits Kai Havertz, die met een boogbal de uitgekomen Bart Verbruggen wist te passeren.

Daardoor ging Arsenal met een voorsprong de rust in, maar kwam binnen vijf minuten na de hervatting met 10 man te staan.

Declan Rice kreeg zijn tweede gele kaart omdat hij de bal wegschopte nadat hij een overtreding had gemaakt op Joël Veltman.

Het numerieke overtal wierp al snel zijn vruchten af voor de ploeg van de 31-jarige Duitse trainer Fabian Hürzeler.

Gelijkmaker

Dunk revancheerde zich door met een splijtende pass Yankuba Minteh te vinden. De voormalig Feyenoorder faalde oog-in-oog met Arsenal-doelman David Raya, maar in de rebound zette Joao Pedro na een krap uur de stand gelijk.

Brighton was in het restant van de wedstrijd de sterkere ploeg, maar was niet bij machte de volle buit mee te nemen.

Ook Arsenal kreeg nog mogelijkheden op de overwinning, maar Verbruggen keepte een uitstekende pot voor The Seagulls, waar ook Jan-Paul van Hecke de hele wedstrijd speelde.

Beide teams wisten hun eerste twee wedstrijden te winnen en staan na vandaag op zeven punten uit drie duels. Daarmee is Brighton op doelsaldo in ieder geval tot het einde van de middag koploper in de Premier League.

Later vandaag worden er nog zes wedstrijden gespeeld in de hoogste Engelse voetbalcompetitie.