Tottenham klopt Liverpool in zinderende topper na laat eigen doelpunt

Szoboszlai en Son vechten om de bal
Szoboszlai en Son vechten om de balAFP
In een wedstrijd die gehuld was in controverse, liep Liverpool met negen man tegen een 2-1 nederlaag aan met bijna de laatste trap van de wedstrijd toen Joël Matip in eigen doel schoot, waardoor hun ongeslagen start van het competitieseizoen tot stilstand kwam.

Met de wetenschap dat ze door een overwinning bovenaan de ranglijst zouden eindigen, vloog Liverpool uit de startblokken in Noord-Londen en het duurde niet lang voordat ze een fantastische opening creëerden, maar zowel Cody Gakpo als Andy Robertson zagen hun pogingen afgeweerd door Guglielmo Vicario in het doel van de Spurs.

Hun avond werd ook snel minder toen Curtis Jones, na eerst een gele kaart te hebben gekregen voor een scheenhoog duel met Yves Bissouma, een rode kaart kreeg nadat Simon Hooper de VAR-monitor had geraadpleegd - een duel dat zo erg leek dat het Tottenham Hotspur Stadium publiek er een gilletje bij slaakte toen het op het grote scherm werd herhaald.

Dat weerhield de Reds er echter niet van, want ze dachten dat ze de score hadden geopend toen Luis Díaz van achteren naar binnen kwam en een inzet in de benedenhoek schoot, maar de vlag van de assistent-scheidsrechter maakte een einde aan zijn viering - een beslissing die de VAR moeizaam ondersteunde zonder de tv-kijkers de gebruikelijke buitenspellijnen te tonen.

Van kwaad tot erger voor Liverpool

De pech van Liverpool hield hier echter niet op: kort na de afgekeurde goal kwamen ze al snel op achterstand. Het was James Maddison die de deur opende voor de goal met een perfecte bal waar ex-Evertononian Richarlison zich aan vast kon bijten en de bal voor Heung-min Son op maat kon afgeven.

Liverpool bleef de tegenslagen trotseren en kwam nog voor rust tot een verrassende gelijkmaker, toen Virgil van Dijk een vrije trap bij de tweede paal in leven hield en zijn afgeslagen bal door Gakpo werd binnengekopt.

Statistieken Spurs-Liverpool
Statistieken Spurs-LiverpoolFlashscore

Dat doelpunt leek het vuur van de Spurs aan te wakkeren en ze begonnen de tweede helft dan ook ijzersterk. Er kwamen kansen, waarvan de beste voor Maddison, wiens krullende inzet op indrukwekkende wijze werd gestopt door Alisson, voordat het de beurt was aan de Spurs om een goal afgekeurd te zien worden door de buitenspelvlag omhoog ging na een treffer van Son.

Alsof Spurs nog meer redenen nodig hadden om de wedstrijd te winnen, kregen ze die 20 minuten voor tijd toen Diogo Jota in minder dan twee minuten twee gele kaarten kreeg, waardoor Liverpool de wedstrijd met negen man moest uitspelen.

De Reds verdedigden dapper in de nasleep van die tweede gele kaart, maar hun harde werk werd in de slotminuten tenietgedaan toen Matip via een eigen doelpunt Spurs een overwinning bezorgde waardoor ze één punt achter Manchester City kwamen te staan in de PL-top na hun eerdere misstap tegen Wolves.