Ernstige rellen en confrontaties met politie in Santos na degradatie plaatselijke FC

Santos-fans raakten slaags met politie en stichtten brand
Santos-fans raakten slaags met politie en stichtten brandCabreloa
Voor het eerst in hun 111-jarige geschiedenis is Santos gedegradeerd naar de Tweede Divisie van de Braziliaanse nationale voetbalcompetitie. De genadeklap in blessuretijd in de vorm van een tegengoal zorgde voor een heftige reactie in en rond het stadion.

Een gelijkspel had de degradatie ook bezegeld, maar Juan Lucero scoorde namens de bezoekers in de blessuretijd ook nog eens de 1-2.  Zodra het doelpunt van de aanvaller werd bevestigd, begonnen de Santos-fans hun woede te uiten door rookbommen op het veld van Vila Belmiro te gooien.

Sommige fans betraden het veld en werden moesten in bedwang gehouden worden door de beveiliging en de politie.

Uit veiligheidsoverwegingen beëindigde scheidsrechter Leandro Pedro Vuaden de wedstrijd voortijdig, waarbij de spelers van Fortaleza snel het veld verlieten om naar de kleedkamers te gaan.

Dezelfde tactiek werd overigens ook gehanteerd door het scheidsrechtersteam.

De Santos-spelers, die protesteerden, bleven ontzet op het veld staan voordat ze ook haastig naar de kleedkamers gingen, uit angst voor represailles van de fans die nog steeds boos op de tribunes van Vila Belmiro stonden.

De spelers moesten dekking zoeken om niet geraakt te worden door voorwerpen die naar hen gegooid werden, zoals stoelen, leuningen en stenen.

De politie gebruikte pepperspray om de situatie onder controle te krijgen en veel fans die nog in het stadion waren, moesten hun gezicht afdekken.

Chaos buiten

Buiten het stadion was er veel tumult en werden er nog meer rookbommen gegooid.

Enkele minuten na het einde van de wedstrijd zette de militaire politie barricades op in de buurt om protesten te voorkomen, maar confrontaties waren onvermijdelijk.

Oorlogsscène buiten Vila Belmiro na de degradatie van Santos
Oorlogsscène buiten Vila Belmiro na de degradatie van SantosRafael Oliva

Geparkeerde auto's rond het stadion werden in brand gestoken, net als bussen op verschillende plaatsen in de stad.

Van veraf was de zwarte rook van de brandende voertuigen te zien.