Fiorentina speelt laatste wedstrijd voor Conference League-finale bij Sassuolo

De basiself tijdens de bekerfinale van onlangs
De basiself tijdens de bekerfinale van onlangsAFP
Om Fiorentina een zo optimaal mogelijke voorbereiding te geven op de Europa Conference League-finale tegen West Ham United in Praag op woensdag 7 juni mag het team uit Florence de uitwedstrijd tegen Sassuolo al op vrijdagavond afwerken. Dat is voor beide teams ook gelijk de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen. Viola Gigliati kan nog een plekje stijgen, maar zal via de finale Europees voetbal in het volgende seizoen moeten veiligstellen. Aftrap in Mapei Stadium – Città del Tricolore is om 20.30 uur.

Het tweede seizoen van Sassuolo onder Alessio Dionisi zal waarschijnlijk niet als een succes worden bestempeld, nu de Neroverdi opnieuw in de onderste helft van de Serie A (SA) zullen eindigen. Verontrustend is dat ze zelfs de onopvallende 11e plaats van vorig seizoen niet zullen evenaren, met een reeks van vijf SA-wedstrijden zonder winst sinds begin mei als belangrijke reden.

Stand van beide clubs in de Serie A
Stand van beide clubs in de Serie AFlashshare

Die reeks geeft aan dat Sassuolo wellicht de motivatie heeft verloren na het veiligstellen van lijfsbehoud, maar hun recente wedstrijden waren op zijn minst vermakelijk om naar te kijken, met in elk van de laatste zeven wedstrijden minstens twee doelpunten. Het valt nog te bezien of de gastheren een bijdrage kunnen leveren aan het voortzetten van die reeks, aangezien ze in elk van hun 11 thuiswedstrijden tegen teams die boven hen op de ranglijst staan niet meer dan één keer hebben gescoord.

Net als hun gastheren zal Fiorentina minstens zes punten minder hebben dan vorig seizoen, zelfs als ze deze wedstrijd winnen. De mannen van Vincenzo Italiano hebben echter een grotere focus dan hun competitieplaats in gedachten, met hun Europa Conference League-finale tegen West Ham United in Praag in het verschiet, een wedstrijd die de elftalselectie zomaar eens zou kunnen beïnvloeden.

Comeback kids

Ondanks dat schouwspel aan de horizon geeft Fiorentina's 2-1 comeback-zege op Roma in de vorige speelronde aan dat ze er nog steeds alles aan gelegen is om hun seizoen goed af te sluiten. In die wedstrijd scoorden ze in de 88e minuut de winnende treffer, en met in de laatste twee onderlinge wedstrijden een doelpunt in de blessuretijd van de tweede helft, kan het venijn in de staart zitten.

Spelers om in de gaten te houden: Sassuolo's topscorer Domenico Berardi (G11, A7) heeft bijgedragen aan meer dan een derde van de 46 SA-doelpunten van zijn ploeg en hij heeft in zijn glansrijke carrière al negen keer gescoord tegen Fiorentina. Tegenstander Luka Jović is ook in vorm en scoorde onlangs voor het eerst in opeenvolgende SA-wedstrijden.

Hot stat: Fiorentina is ongeslagen in alle SA-wedstrijden dit seizoen tegen ploegen die de speelronde als 13e of lager beginnen (W10, D5).