Udinese neemt afstand van degradatiezone met verrassend ruime zege op Bologna

Roberto Pereyra viert de openingsgoal van Udinese
Roberto Pereyra viert de openingsgoal van UdineseAFP
Udinese heeft een verrassend ruime 3-0 overwinning op Bologna geboekt. De bezoekers waren de afgelopen periode in grootse vorm met zeven overwinningen uit negen duels, onder andere op Lazio, AS Roma en het team schakelde Serie A-koploper Inter midweeks uit in de beker. Ondanks al die mooie resultaten wordt het jaar dus afgesloten in mineur.

Er was maar één ploeg met de bal en dat was Bologna. Ze deden echter bar weinig met 74% balbezit. Tot de zestien zag het allemaal prima uit, maar kansen creëren bleek een lastige opgave. Het was de thuisploeg dat op 1-0 kwam op de helft van de helft. De Argentijnse middenvelder Roberto Pereyra was alert en tikte een rebound binnen. De vedette (32) begon zijn profloopbaan in 2011 bij Udinese, speelde daarna verdienstelijk voor Juventus en Watford en is inmiddels alweer wat jaartjes terug op het oude nest.

Vlak voor en vlak na rust kregen de bezoekers kansjes via onder meer Joshua Zirkzee, maar de Nederlander, die dit seizoen al zeven keer scoorde, had het vizier niet op scherp staan. Al snel kwam het Bologna duur te staan. Oud-Ajacied Lorenzo Lucca brak handig door de verdedigende linie heen en schoot zijn werkgever naar 2-0 en vier minuten later viel een tweede Argentijnse goal via een vlammend schot van Martin Payero (52’). Bologna kwam daarna niet meer serieus in de buurt van een doelpunt, tot frustratie van trainer Thiago Motto.

Geen derde plek

De oud-speler van onder meer FC Barcelona, Inter en PSG werd door scheidsrechter Daniele Orsato met rood weggestuurd vanwege aanmerkingen op de wedstrijdleiding. Bologna had zich bij een nieuwe overwinning op de derde plek kunnen nestelen, maar moet het nu doen met een nog altijd verdienstelijke vijfde plaats. Het team uit de regio Emilia-Romagna hervat de competitie op 5 januari met een thuiswedstrijd tegen Genoa. Udinese neemt afstand van de degradatiezone en stijgt naar de 15e plaats met 17 punten. Op 7 januari spelen ze opnieuw thuis, dan tegen Lazio.