Süper Lig Weekly: Galatasaray breidt voorsprong uit, Samsunspor meldt zich bovenin

Yunus Akgün was de held voor Galatasaray.
Yunus Akgün was de held voor Galatasaray.AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Na een moeilijke periode kon tweevoudig titelverdediger Galatasaray eindelijk weer winnen en hun weekend werd nog mooier toen titelkandidaat Beşiktaş punten liet liggen. Ondertussen gaat het indrukwekkende Samsunspor de interlandperiode in met een plek in de top twee.

Na hun dramatische overwinning op Fenerbahçe in de Intercontinentale Derby twee weken geleden, was de druk op trainer Okan Buruk aanzienlijk afgenomen. Maar zoals het voetbal zo veranderlijk en wispelturig is, werden zijn tactische en coachingsmentaliteit opnieuw in twijfel getrokken na twee opeenvolgende remises.

Afgelopen weekend gooide Galatasaray thuis tegen Kasimpasa een voorsprong van drie doelpunten weg door met 3-3 gelijk te spelen. Daarna volgde een vernederend 2-2 gelijkspel tegen het Letse RFS, dat twee doelpunten voor stond in de Europa League. Met dank aan een oplevende Yunus Akgün versloeg Galatasaray zondag Alanyaspor met 1-0, waardoor ze een goede uitgangspositie hebben voor de interlandbreak.

Ondanks de magere score was het een relatief comfortabele overwinning voor Cimbom, dat - onder leiding van opnieuw een briljante prestatie van voormalig Ajacied Davinson Sanchez - zijn tegenstanders 90 minuten lang rustig hield. Met de hulp van de uitblinkende Gabriel Sara was Yunus de man die de winnende treffer scoorde. De 24-jarige Turkse aanvaller stiftte over de keeper heen en bekroonde daarmee een uitstekende prestatie en algehele vorm.

Na zijn jeugdopleiding bij Galatasaray waren de verwachtingen hooggespannen over Yunus - een speler die er zo goed uitziet en gezegend is met een hoop natuurlijke talenten. Hij is er echter nooit in geslaagd om zijn eindproduct op punt te stellen en als gevolg daarvan is hij een aantal keren verhuurd, waaronder vorig seizoen aan Enzo Maresca's Leicester City.

Maar dit seizoen, met het vertrek van Kerem Aktürkoglu, Wilfried Zaha en Tetê, is er meer verantwoordelijkheid op zijn schouders komen te liggen en hij heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Yunus heeft vier doelpunten gemaakt in zijn laatste zes wedstrijden en is een van de beste spelers van Galatasaray sinds hij in de basis staat.

Met al het extra voetbal dit seizoen heeft Yunus op het perfecte moment zijn vorm gevonden en de fans zullen graag zien dat hij dit de hele campagne volhoudt.

Een goed weekend voor Galatasaray werd nog beter toen Giovanni van Bronckhorsts Beşiktaş punten liet liggen na een 1-1 gelijkspel bij Gaziantep.

Onder leiding van Galatasaray's legendarische middenvelder Selcuk Inan, miste Gaziantep een heleboel kansen gedurende de wedstrijd en het leek erop dat ze gingen verliezen na de penalty van Ciro Immobile in de eerste helft. Maar in de 95e minuut knalde middenvelder Alexandru Maxim de gelijkmaker binnen, waardoor Gaziantep een punt overhield aan de wedstrijd en Beşiktaş vijf punten achterblijft op de landskampioen, zij het met een wedstrijd achterstand.

Ondanks het gelijkspel heeft trainer Giovanni van Bronckhorst een goede start gemaakt bij Beşiktaş, zeker als je bedenkt dat ze vorig seizoen op maar liefst 46 punten van Galatasaray eindigden. Maar hij wordt kritisch bekeken vanwege zijn gebruik (of misbruik) van de 19-jarige Semih Kiliçsöy. Semih, een van de jonge sterren van Turkije, was een lichtpuntje in het slechte seizoen 2023/24 van Besiktas. Hij maakte 11 goals en gaf drie assists in slechts 23 wedstrijden.

Onder Van Bronckhorst is Semih sinds eind augustus niet meer op het veld gekomen en tegen Gaziantep kwam hij niet eens van de bank. Zijn Joao Mario en Milot Rashica betere opties dan Semih? Ik ben er niet zo zeker van, dus het zal interessant zijn om te zien of hij snel een kans krijgt in het team.

Fenerbahçe kwam dit weekend niet in actie omdat er 19 teams in de competitie zijn - een ander team speelt niet van ronde tot ronde.

Samsunspor stijgt naar de tweede plaats

Dus misschien was het te verwachten dat Galatasaray aan de leiding ging. Maar ik denk niet dat iemand had gedacht dat Samsunspor tweede zou worden aan het begin van de interlandperiode in oktober. Thomas Reis, voormalig manager van VfL Bochum en Schalke 04, nam deze zomer de leiding en leidde zijn ploeg naar zes overwinningen en twee nederlagen uit hun eerste acht Süper Lig-wedstrijden.

De 3-1 overwinning op het moeizaam presterende Adana Demirspor was hun vierde op rij, met Landry Dimata die in de 93e minuut de winnende scoorde. Ze staan nu vier punten los van de top.

Na de interlandperiode wacht hen eerst een thuiswedstrijd tegen Fenerbahçe.

Een van de spannendste ploegen in de competitie op dit moment is Göztepe. Ze wisten dit weekend een 3-2 overwinning te boeken op Sivasspor, toen David Datro Fofana, verhuurd door Chelsea, in blessuretijd de winnende treffer scoorde.

De Braziliaanse spits Romulo Cardoso maakte ook zijn vierde doelpunt van het seizoen en zoals vermeld in een vorige editie van Super Lig Weekly, is hij een spits om in de gaten te houden. Hij lijkt een garantie voor doelpunten in Turkije. Göztepe heeft nu 11 keer gescoord in de laatste vier wedstrijden en heeft in drie opeenvolgende wedstrijden drie of meer doelpunten gemaakt.

De stand in de Süper Lig.
De stand in de Süper Lig.Flashscore

Hoogtepunt van de week

Konyaspor versloeg zondag het indrukwekkende Eyüpspor van Arda Turan met 2-1 en Danijel Aleksic was de matchwinner in de 97e minuut met deze fantastische goal.

Team van de week

Super Lig team van de week
Super Lig team van de weekFlashscore

Yunus Akgön en Gabriel Sara maken allebei deel uit van dit Elftal van de Week, terwijl drie Göztepe-spelers de selectie halen, waaronder de ster van de week, Isaac Solet, die een superieur optreden op het middenveld afsloot met een doelpunt. Samsunspor-held Landry Dimata speelt samen met Romulo Cardoso voorin.