Kansloos Oranje mag blij zijn met minimale nederlaag tegen Duitsland in München

Leweling maakte de enige treffer van de avond in München
Leweling maakte de enige treffer van de avond in MünchenProfimedia
Het Nederland elftal heeft in München met 1-0 verloren van Duitsland in de Nations League. Debutant Jamie Leweling was de enige doelpuntenmaker. Hij scoorde ook al na twee minuten, maar die goal werd geannuleerd. Nederland had, op een schot tegen de lat na, werkelijk niets te vertellen en speelde onthutsend zwak. Bondscoach Ronald Koeman en zijn mannen mogen met een 1-0 nederlaag nog blij zijn.

Brian Brobbey begon in de spits bij Oranje. Hij speelde in de eerste wedstrijd tegen Duitsland ook en gaf daarin een assist. Joshua Zirkzee zat op de bank. Jorrel Hato begon ook, omdat Virgil van Dijk geschorst was door de rode kaart tegen Hongarije. Duitsland begon met maar liefst vijf wijzigingen aan de wedstrijd. Onder andere Deniz Undav, die twee keer scoorde tegen Bosnië en Herzegovina en één keer tegen Nederland, zat op de bank.

Nederland speelt bedroevende eerste helft

Nederland begon onthutsend zwak en werd gelijk teruggedrongen. Het leidde al na 1 minuut en 40 seconden tot de 1-0 voor Duitsland. Hato speelde daarin een negatieve hoofdrol, want zijn pass op Micky van de Ven was niet goed in de eigen zestien. Serge Gnabry onderschepte en gaf de bal aan Leweling, die hard in de lange hoek schoot. Maar tot verbazing van bijna iedereen werd de scheidsrechter naar kant geroepen om te kijken of het buitenspel was, terwijl dat een taak van de VAR is. Buitenspel was de conclusie en dus werd de goal geannuleerd, al leek het niet op buitenspel. Een mazzeltje. Nederland leek niet echt wakker geschud, want na 11 minuten had linksback Maximilian Mittelstadt een vrije schietkans, maar Bart Verbruggen kon redding brengen. Vooral in de opbouw was Nederland heel erg slordig, waardoor de Duitsers continu druk konden uitoefenen op het Nederlandse doel.

De Duitse storm ging daarna liggen, maar Nederland kwam niet beter in het spel. Het bleef slordig en de voorste linie, met name Brobbey, werd amper bereikt. Na 28 minuten had Duitsland op 1-0 moeten komen. Leweling kreeg een open kans op de vijf meter, maar Stefan de Vrij stond goed opgesteld en kon het schot blokken. Een minuut later kreeg Tim Kleindienst zijn eerste kans door dramatisch opbouwen van Van de Ven, die bal in de voeten van de spits speelde. Kleindienst schoot op de rand van de zestien, maar deed dat te wild en schoot over. Vijf minuten voor rust zorgde een slechte opbouw weer voor een kans van Duitsland. Quinten Timber verloor de bal rondom de eigen zestien, maar gelukkig voor hem kon Gnabry de bal niet aannemen en rolde de bal naast het doel. Nederland mocht van geluk spreken dat het 0-0 was bij rust. Zelf schoten ze geen een keer en vooral in de opbouw was de ploeg van Koeman kinderlijk aan het spelen.

Toch de goal

Koeman greep in de rust in. Timber en Reijnders werden eraf gehaald en Donyell Malen en Mats Wieffer kwamen in de ploeg. Malen ging naar rechtsbuiten en Simons kwam daardoor op het middenveld te spelen. Florian Wirtz werd gewisseld aan Duitse kant, Robert Andrich kwam in zijn plaats te spelen. Nederland kwam door de wisselingen beter in de wedstrijd. Ze hadden grip op de tweede helft, maar het krijgen van kansen was nog wel een probleem. Na een dik uur kreeg Duitsland wat het de hele wedstrijd al verdiende, een doelpunt. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten van Leweling, die kiezelhard in de kruising schoot: 1-0. Nederland kreeg na welgeteld 75 minuten de eerste kans. Simons schoot van buiten de zestien tegen de lat en was dicht bij de gelijkmaker. Vijf minuten voor tijd kreeg Middlestadt de kans om het te beslissen. Na een mooie aanval was hij het eindstation, maar zijn inzet werd geblokt.

Statistieken Duitsland-Nederland
Statistieken Duitsland-NederlandFlashshare

Nederland kreeg nog via Malen een grote kans, maar Olivier Baumann redde knap en zorgde dat het 1-0 bleef. Nederland blijft daardoor op vijf punten in groep A3, hetzelfde aantal als Hongarije. Duitsland leidt de groep met tien punten.