Nederlands Elftal doet in vermakelijk duel met Duitsland vertrouwen op: 2-2

Quinten Timber van Nederland in duel met Emre Can van Duitsland
Quinten Timber van Nederland in duel met Emre Can van DuitslandANP MAURICE VAN STEEN
Het Nederlands elftal kan terugkijken op een geslaagde eerste interlandperiode sinds het EK. Na de zege van 5-2 op Bosnië en Herzegovina in de Nations League, speelde de ploeg van bondscoach Ronald Koeman gelijk tegen Duitsland (2-2).

Hoewel Oranje opnieuw niet wist te winnen van een topland, overheerste in de Johan Cruijff ArenA het goede gevoel. Nederland vermaakte het publiek een groot deel van het duel en deed, met na het EK een aantal nieuwe gezichten, vertrouwen op voor de toekomst.

In zijn zoektocht naar een nieuwe vaste spits kreeg Brian Brobbey tegen Duitsland vanaf het begin de kans. Tegen Bosnië en Herzegovina was Joshua Zirkzee nog de spits. Koeman wilde deze interlandperiode gebruiken om beiden een keer als basisspeler in actie te zien.

Koeman zal tevreden zijn. Zirkzee maakte tegen Bosnië, met onder meer een doelpunt en een assist, een goede indruk. Brobbey speelde tegen Duitsland ook een sterke interland.

Snelle goal

Na 1 minuut en 39 seconden kwam Oranje al op voorsprong. Doelman Bart Verbruggen trapte de bal lang naar voren, waarna Brobbey de bal met zijn borst terug legde op Ryan Gravenberch. Na zijn fraaie dieptepass kon Tijjani Reijnders ongehinderd op keeper Marc-André ter Stegen af: 1-0. Voor Duitsland betekende het het snelste tegendoelpunt sinds het WK van 1974, toen Johan Neeskens na 1 minuut en 26 seconden doel trof. Reijnders scoorde tegen Bosnië ook al.

Denzel Dumfries had Nederland na een kwartier op 2-0 moeten zetten. De verdediger kopte, na een vrije trap van Xavi Simons, van dichtbij naast.

Duitsland kwam naarmate de eerste helft vorderde wat beter in de wedstrijd. Het elftal van bondscoach Julian Nagelsmann werd op weg geholpen door Matthijs de Ligt. De verdediger verspeelde de bal in de 39e minuut, waarna Deniz Undav uiteindelijk kon scoren: 1-1. Voor De Ligt betekende dat een pijnlijk moment. Tegen Bosnië was het tweede tegendoelpunt aan hem te wijten.

Blessure

Kort na dat doelpunt viel Nathan Aké met een blessure uit. De verdediger ging met een brancard van het veld af. Duitsland sloeg via Joshua Kimmich, die helemaal vrij stond bij de tweede paal, in de blessuretijd van de eerste helft nog eens toe: 1-2.

Met debutant Jan Paul van Hecke voor De Ligt kwam Oranje na rust snel langszij. Brobbey schermde de bal goed af, draaide weg en stelde Dumfries in staat te scoren (2-2). Na de vele wissels die volgden, zakte het duel wat weg en bleven grote kansen uit.