Spanje verslaat Italië dankzij late goal Joselu en ontmoet Kroatië in finale

Joselu viert de 2-1
Joselu viert de 2-1ANP
Spanje staat in de finale van de Nations League. De wereldkampioen van 2010 was in de halve eindstrijd te sterk voor Italië (2-1) na een doelpunt van de ingevallen Joselu in de slotfase. Kroatië is zondag de tegenstander tijdens de eindstrijd in De Kuip.

Spanje wacht sinds de Europese titel van 2012 op een prijs. De ploeg werd eind vorig jaar in de achtste finales van het WK in Qatar door Marokko uitgeschakeld. Italië veroverde twee jaar geleden de Europese titel maar wist zich niet te plaatsen voor de WK's van 2018 en 2022. De Italianen treffen zondagmiddag het Nederlands elftal voor een duel om de derde plaats in Enschede.

De Grolsch Veste was bijna helemaal gevuld, voornamelijk met Italiaanse en Spaanse fans die in Nederland, Duitsland en België leven. Hier en daar zaten ook toeschouwers met shirts van FC Twente op de tribunes. Zij zongen herhaaldelijk clubliederen van de trotse nummer 5 van het afgelopen seizoen in de Eredivisie.

Aantrekkelijke eerste helft

Italië en Spanje vermaakten het publiek zeker in het eerste uur van het duel, met snel en technisch combinatievoetbal. De Nations League geniet voorlopig minder aanzien dan het WK en EK. Maar de halve finales van de eindronde in Nederland waren vermakelijk. Ook bij Oranje tegen Kroatië hoefde niemand zich woensdagavond te vervelen.

De openingsfase van de tweede halve eindstrijd was spectaculair met twee doelpunten binnen 12 minuten. Yéremi Pino profiteerde in de 3e minuut van een slippertje van Leonardo Bonucci, de ervaren aanvoerder van de Italianen. Ciro Immobile tekende voor de gelijkmaker. Hij benutte een strafschop na een handsbal van de Spaanse verdediger Robin Le Normand.

Matchwinner Joselu

Davide Frattesi scoorde voor rust voor Italië, maar de videoscheidsrechter zag dat hij buitenspel stond. Na rust kon Spanje opnieuw niet camoufleren dat het moeite heeft met scoren. Mikel Merino, Álvaro Morata en Rodri slaagden er niet in doelman Gianluigi Donnarumma te passeren. Even later mocht de redding van de Spaanse keeper Unai Simón op een schot van Frattesi er ook zijn. Uiteindelijk was de ingevallen Joselu de gevierde man. De invaller scoorde in de 88e minuut, na een schot van Rodri.