Turkije toont veerkracht en knokt zich in slotfase langs IJsland in levendig duel

Vreugde bij Turkije na de 3-2 vlak voor tijd
Vreugde bij Turkije na de 3-2 vlak voor tijdKOLBEINS / AFP
Turkije heeft ternauwernood drie punten gepakt op IJsland in Groep 4 van League B in de Nations League. De ploeg van bondscoach Vincenzo Montella maakte het verschil pas in de absolute slotfase van een levendig duel in Reykjavík. Wales won in dezelfde poule van Montenegro.

De gastheren kwamen bij temperaturen net boven nul al snel op een voorsprong. Terwijl de Turken gelijk ten aanval trokken, was het Orri Óskarsson die na drie minuten een counter afrondde. Het belette de bezoekers niet te stoppen met de aanval zoeken, al kregen ze via dezelfde Óskarsson bijna de 0-2 tegen, maar zijn schot verdween naast het doel.

Het lukte Turkije niet om voor rust het doel te vinden, maar na de pauze brak de IJslandse verdediging. İrfan Kahveci schoot van afstand hard raak, nadat Hakan Calhanoglu even daarvoor een penalty miste. De middenvelder van Inter kreeg in de 67e minuut een nieuwe kans van elf meter en schoot nu wel raak. Terwijl Turkije de touwtjes stevig in handen had, kwam IJsland toch op gelijke hoogte. In de 83e minuut kopte Andri Guðjohnsen raak nadat Uğurcan Çakır een voorzet helemaal verkeerd inschatte.

Het leverde de thuisploeg geen punt op. Twee minuten voor tijd kon Arda Güler simpel de 2-3 scoren na goed voorbereidend werk van Kerem Aktürkoğlu, die in de blessuretijd zelf de wedstrijd definitief in het slot gooide.

Wales - Montenegro

De andere wedstrijd in de poule eindigde in 1-0 voor Wales tegen Montenegro. Fulham-middenvelder Harry Wilson schoot in de 36e minuut vanaf elf meter de enige goal van de avond binnen. Dat maakte de overwinning overigens niet minder verdiend. Montenegro produceerde geen enkel schot op doel.

Turkije gaat fier aan de leiding met 10 punten uit vier wedstrijden, gevolgd door Wales met 8 punten. IJsland blijft steken op 4 punten, Montenegro is puntloos.