AZ O19 verslaat ook Sporting en bereikt als eerste Nederlandse club Youth League-finale

AZ O19 viert de gelijkmaker van Ernest Poku
AZ O19 viert de gelijkmaker van Ernest PokuProfimedia
AZ O19 nam het vrijdagmiddag in het Zwitserse Genève om 13.00 op tegen de leeftijdsgenoten van Sporting CP voor de halve finale van de UEFA Youth League. Daags na de gewonnen strafschoppenserie van AZ-1 tegen Anderlecht plaatste de O19 van de Alkmaarders zich als eerste Nederlandse team ooit voor de finale van het jeugdtoernooi via strafschoppen.

In het Nederlandse profvoetbal bestaat er al even geen O19-lichting meer, dus het team van AZ bestaat uit een mix van spelers uit de O18 en Jong AZ. Mexx Meerdink was een van de smaakmakers in het elftal van AZ, maar hij moest donderdagavond bij de hoofdmacht in de verlenging invallen tegen Anderlecht en was vrijdag daardoor niet van de partij.

Wouter Goes zat tegen Anderlecht ook nog op de bank bij het eerste elftal, maar hij is in de tussentijd wel naar Zwitserland gevlogen en verscheen vrijdagmiddag aan de aftrap met de aanvoerdersband om zijn arm. De volledige opstelling van AZ bestond uit de volgende elf spelers: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Jurre van Aken, Wouter Goes (C), Finn Stam, Daniël Beukers; Lewis Schouten, Fedde de Jong, Dave Kwakman; Jayden Addai, Ernest Poku, Ro-Zangelo Daal.

AZ zal dit seizoen de nodige scouts hebben geïmponeerd met de prestaties in het Europese jeugdtoernooi. De Alkmaarders wonnen in de vorige knock-outwedstrijden al met 5-0, 0-3 en 4-0 van de leeftijdsgenoten van respectievelijk Eintracht Frankfurt, Real Madrid en FC Barcelona.

Het Portugese Sporting beschikt over een van de beste jeugdopleidingen van Europa. De Portugese talenten schakelden Ajax ook al uit in de achtste finales door met wel 5-1 te winnen. AZ had vrijdag het geluk dat Issahaku Fatawu, die tegen Ajax nog verantwoordelijk was voor een hattrick, niet meer mee mocht spelen omdat hij in Europees verband te vaak in actie is gekomen voor de hoofdmacht (drie keer).

Wedstrijdverloop

Na drie wedstrijden op rij met meer dan drie goals verschil gewonnen te hebben zonder daarin ook maar één tegentreffer geïncasseerd te hebben, kwam AZ O19 vrijdagmiddag al binnen tien minuten op achterstand. Het was de 19-jarige jeugdinternational Diogo Cabral die de Portugezen op magistrale wijze op voorsprong schoot met een voortreffelijk afstandsschot.

Het ging over en weer in de eerste helft en er kwamen maar weinig kansen. Toen er bijna een halfuur gespeeld werd, kwam Ernest Poku plotseling oog in oog met de doelman van Sporting te staan. Zijn eerste poging werd gestopt, maar via een rebound kon de aanvaller, die door de afwezigheid van Meedrink in de spits stond, de gelijkmaker tegen de touwen schieten.

Niet veel later kwam AZ op voorsprong door een fraaie treffer van Ro-Zangelo Daal. De linskbuiten kreeg de bal op aangeven van Poku en liet de keeper kansloos met een geplaatst schot in de lange hoek. De rest van de eerste helft leverde niet al te veel spektakel meer op, waardoor de teams met een 1-2 tussenstand gingen rusten.

Vlak na de start van de tweede helft kreeg Sporting de uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen, en die liet het niet onbenut. De Portugezen mochten een penalty nemen door een overtreding van Jayden Addai en het was aanvoerder Chico Lamba die hem wist te verzilveren.

Lamba leek in de 68e minuut zijn ploeg weer op voorsprong te zetten, toen hij een grote kans kreeg uit een aangesneden vrije trap, maar hij wist de bal uiteindelijk enkel te schampen. In de daaropvolgende minuut voerde AZ-trainer Jan Sierksma zijn eerste twee wissels door: Kees Smit en Enoch Mastoras kwamen binnen de lijnen voor doelpuntenmaker Daal en Jurre van Aken, die al geel op zak had.

In de 81e minuut nam Lewis Schouten een uitstekende vrije trap die tegen negen van de tien jeugdkeepers een doelpunt zou hebben opgeleverd, maar de Italiaanse Sporting-doelman Diego Callai wist hem op fraaie wijze te stoppen. In de minuut daarop kon Callai opnieuw aan de bak toen Fedde de Jong het doel onder vuur nam, maar ook hier had de Italiaan een goed antwoord op.

Er werden zes minuten extra tijd toegekend door de scheidsrechter en in de 96e minuut kreeg verdediger Finn Stam nog een rode kaart te zien, maar Sporting deed niet veel met de vrije trap die het daarvoor kreeg, waardoor het net als de wedstrijd van AZ-1 van donderdagavond aankwam op een strafschoppenserie.

Strafschoppenserie

Beide teams wisten hun eerste twee strafschoppen te benutten, maar AZ-doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro nam bij de derde strafschop wraak op de Portugese aanvoerder Lamba door zijn penalty nu wel te keren. De Jong kreeg daarna de kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten in de strafschopserie, maar ook hij zag zijn poging gekeerd worden. Owusu-Oduro liet zich echter opnieuw van zijn beste kant zien en stopte ook de vierde strafschop van Sporting. Dave Kwakman en Jayden Addai faalden vervolgens niet vanaf elf meter, waardoor AZ de penalty-serie uiteindelijk met 3-4 gewonnen heeft.

Eerste Nederlandse club in finale

De Youth League vindt dit seizoen voor de tiende keer plaats. Ajax heeft aan alle edities deel mogen nemen, PSV mocht dat driemaal en Feyenoord een keer. Voor AZ is dit de derde keer dat het deelneemt aan het toernooi en is nu het eerste Nederlandse team ooit dat de finale heeft bereikt. In de finale zal AZ het op moeten nemen tegen de winnaar van de halve finale tussen Hajduk Split O19 en AC Milan O19, die vanavond om 18.00 gespeeld wordt.