Nederland boekt op Het Kasteel tegen Polen ruime zege na lastig begin

Nederland verslaat op Het Kasteel Polen met ruime zege na lastig begin
Nederland verslaat op Het Kasteel Polen met ruime zege na lastig beginANP
De Nederlandse voetbalsters hebben op Het Kasteel in Rotterdam de oefeninterland tegen Polen met 4-1 gewonnen. De ploeg van bondscoach Andries Jonker kwam in het stadion van Sparta na een half uur op achterstand, maar trok de wedstrijd daarna alsnog naar zich toe. De 'Leeuwinnen' herstelden zich daarmee van de nipte nederlaag (0-1) vrijdag in Sittard tegen EK-finalist Duitsland, toen ze heel wat kansen onbenut lieten.

Weronika Zawistowska zette Polen tegen de verhoudingen in op voorsprong met een schot dat via Daniëlle van de Donk met een boog over keepster Daphne van Domselaar vloog. De gelijkmaker viel even later ook enigszins fortuinlijk. Een indraaiende voorzet van linksbuiten Lieke Martens ging via de rug van de Poolse verdedigster Malgorzata Grec in het doel.

Kort na rust kopte Lineth Beerensteyn de Nederlandse vrouwen op voorsprong. Via Martens en Jill Roord liep de ploeg van Jonker in de slotfase uit naar een overtuigende zege op de nummer 30 van de wereldranglijst. De 17-jarige Wieke Kaptein van FC Twente maakte als invalster haar debuut in de nationale ploeg.

Ideale elftal

De voetbalsters komen in juni weer bij elkaar, voor het laatste deel van de voorbereiding op het WK van komende zomer. Ze spelen op 2 juli in Kerkrade nog een oefeninterland tegen België voordat ze naar Australië vliegen. Op Australische bodem volgt ook nog een vriendschappelijk duel. De voetbalsters spelen daarna in Nieuw-Zeeland hun drie wedstrijden in de groepsfase van het WK.

Ruim drie maanden voor de start van het toernooi lijkt Jonker zijn ideale elftal te hebben gevonden. Hij voerde tegen Polen slechts één wijziging door in de basisploeg ten opzichte van het duel met Duitsland. Esmee Brugts was nu fit genoeg om te starten. De aanvalster van PSV bestreek net als in de voorgaande interlands de linkerflank in het 5-3-2-systeem. Met Victoria Pelova had Jonker ook aan de rechterkant een aanvallend ingestelde speelster opgesteld.

Beerensteyn

Beerensteyn kreeg opnieuw een kans in de punt van de aanval, als vervanger van de zwaar geblesseerde Vivianne Miedema. De speelster van Juventus liet tegen Duitsland heel wat grote kansen onbenut, maar Jonker gaf haar tegen Polen opnieuw het vertrouwen. Beerensteyn schoot in de eerste helft op de paal, maar had kort na rust dan eindelijk succes. Ze kopte een indraaiende voorzet van Brugts via de binnenkant van de paal raak. Beerensteyn had een kwartier voor tijd ook een belangrijke rol in de 3-1 van Martens.