Oranje wint in Kerkrade uitzwaaiwedstrijd voor WK met 5-0 van België

Nederland viert de 3-0 van Lineth Beerensteyn
Nederland viert de 3-0 van Lineth BeerensteynANP
De voetbalsters van Oranje hebben de laatste echte test voor het WK moeiteloos gewonnen van België. De wedstrijd was volgens bondscoach Andries Jonker vooral een goede graadmeter voor de eerste wedstrijd in Nieuw-Zeeland, op 23 juli tegen Portugal. Door de 5-0-zege in de uitzwaaiwedstrijd in Kerkrade kan de ploeg vrijdag met vertrouwen afreizen naar de andere kant van de wereld.

Jonker koos weer voor zijn systeem met vijf verdedigsters. Aanvalsters Esmee Brugts en Victoria Pelova speelden als vleugelverdedigsters. Champions League-finaliste Lynn Wilms ontbrak. De verdedigster van VfL Wolfsburg was nog niet wedstrijdfit.

De fans op de oranje gekleurde tribunes in het niet helemaal uitverkochte Parkstad Limburg Stadion konden al na 2 minuten juichen. Aanvalster Lieke Martens schoot in de verre hoek raak na een lage voorzet van Daniëlle van de Donk. De Belgische keepster zag er daarbij niet goed uit. De ervaren Stefanie van der Gragt kreeg na ingrijpen van de VAR, die hands had gezien, na een kwartier de kans om de voorsprong te verdubbelen uit een strafschop. De inzet werd gestopt.

Lichte overtreding

Uit een volgende strafschop kwam het dominante Oranje alsnog op 2-0, door aanvoerster Sherida Spitse. De scheidsrechter had een lichte overtreding op Lineth Beerensteyn gezien. De aanvalster van Juventus moest even worden behandeld, maar was fit genoeg om ruim 5 minuten voor rust fraai de 3-0 te maken. Na een goede aanname van Martens schoot Beerensteyn vanaf de rand van het strafschopgebied in de verre hoek raak. Zo had Oranje weinig kansen nodig om afstand te nemen van België.

Het was Pelova die na een goede combinatie in alle vrijheid de 4-0 kon maken. In de tweede helft gaf Jonker onder anderen spits Katja Snoeijs en de 17-jarige Wieke Kaptein, de jongste Nederlandse ooit die naar een WK gaat, de kans om zichzelf te laten zien. In de slotfase werkte Snoeijs van dichtbij de 5-0 binnen.

Vakantie

Voor de Belgen was de oefenwedstrijd een onderbreking van hun vakantie. Tot echte kansen kwamen ze niet. België is de nummer 19 van de wereldranglijst, WK-tegenstander Portugal staat twee plekken lager. Regerend wereldkampioen Verenigde Staten en Vietnam zijn de andere tegenstanders van Oranje in de groepsfase. Jonker en zijn speelsters reizen vrijdag naar Sydney voor de volgende fase in de voorbereiding.