Australië vernedert Canada en stuurt de regerend olympisch kampioen naar huis

Australië verslaat Canada met maar liefst 4-0
Australië verslaat Canada met maar liefst 4-0ANP
Voetbalster Hayley Raso heeft Australië op weg naar de achtste finales van het WK geholpen. De aanvalster maakte de eerste twee doelpunten in het duel met Canada (4-0), de regerend olympisch kampioen die na deze nederlaag naar huis moet.

Australië gaat als groepswinnaar naar de achtste finales. Niet Canada, maar Nigeria eindigde als tweede in de poule. De beste landenploeg van Afrika speelde in het afsluitende groepsduel gelijk tegen het al uitgeschakelde Ierland (0-0), dat onder leiding staat van de Nederlandse bondscoach Vera Pauw.

De Nederlandse videoscheidsrechter Pol van Boekel speelde een belangrijke rol tijdens het duel tussen Australië en Canada. Hij zag in de 9e minuut dat Raso toch niet buitenspel stond toen ze de score opende. Hij dirigeerde de Franse scheidsrechter Stéphanie Frappart ook naar de kant na de 2-0 van Mary Fowler. Van Boekel oordeelde dat Ellie Carpenter hinderlijk buitenspel stond.

Blessuretijd

Even na het afgekeurde doelpunt van Fowler schoot Raso een van beide gastlanden op het WK alsnog naar 2-0. Fowler tekende na een klein uur voor 3-0 in een met zo'n 30.000 toeschouwers volgepakt AAMI-stadion in Melbourne. Van Boekel seinde Frappart in blessuretijd opnieuw in, na een overtreding van een Canadese verdedigster. Stephanie Catley bepaalde met een benutte strafschop de eindstand.

Nieuw-Zeeland, het andere gastland, heeft zich niet voor de achtste finales geplaatst.