Filippijnen verrast gastland Nieuw-Zeeland met eerste WK-zege in Wellington

Sarina Bolden viert de eerste WK-treffer voor De Filippijnen
Sarina Bolden viert de eerste WK-treffer voor De FilippijnenProfimedia
Aanvalster Sarina Bolden kopte dinsdag de winnende treffer binnen. De Filippijnen verpestte het feestje van gastland Nieuw-Zeeland met een verbluffende 1-0 overwinning in de ontmoeting in groep A van het WK voetbal voor vrouwen.
De cijfers van de wedstrijd
De cijfers van de wedstrijdFlashscore

De Filippijnen verloor met 2-0 van Zwitserland in de openingswedstrijd en leek een gemakkelijke prooi te zijn voor de Football Ferns, die net hun allereerste WK-zege op voormalig kampioen Noorwegen achter de rug hadden en een plek bij de laatste zestien wilden bemachtigen.

In plaats daarvan boekten de Filippijnen de eerste WK-zege en hield het de hoop levend om door te gaan in zijn debuuttoernooi. Het ontbrak Nieuw-Zeeland niet aan inzet, maar het leek de magie van de historische openingstreffer kwijt te zijn en mistte een aantal grote kansen.

Spits Bolden liet de het gastland boeten voor nalatigheid toen ze in de 24e minuut een kopbal op de Nieuw-Zeelandse keepster Victoria Esson afvuurde, die de bal in het net deed belanden en het allereerste WK-doelpunt voor de Filippijnen betkende.

Onder luid gejuich van 32.357 toeschouwers in het Wellington Regional Stadium, domineerden de Ferns aan de bal terwijl ze naar voren stormden op zoek naar de gelijkmaker. Verdedigster Katie Bowen schoot in de 38e minuut naast en het schot van aanvoerster Ria Percival rolde in de eerste helft van de tweede helft recht op de Filipijnse keepster Olivia McDaniel af.

De wedstrijdbeoordelingen
De wedstrijdbeoordelingenFlashscore

Tweede helft

In de 58e minuut lobde verdediger C.J. Bott een voorzet het strafschopgebied in, maar Hannah Wilkinson, de heldin in de openingszege van Nieuw-Zeeland op donderdag, kopte over. Tien minuten later sleepte Wilkinson de bal goed terug vanaf de achterlijn en gaf voor op Jacqui Hand, die de bal in het net kopte, maar de scheidsrechter annuleerde de treffer wegens buitenspel.

In een hectische slotfase kreeg ook de Filipijnse spits Carleigh Frilles de bal in het net vanuit buitenspelpositie en werd de Nieuw-Zeelandse Grace Jale van dichtbij afgestopt door een knappe redding van McDaniel.

De Filippijnen sluit Groep A zondag af tegen de winnaar van 1995, Noorwegen, terwijl Nieuw-Zeeland het opneemt tegen Zwitserland.