Frankrijk wint ruim van Marokko en bereidt zich voor op WK-ontmoeting met Australië

Eugenie Le Sommer was tweemaal trefzeker tegen Marokko
Eugenie Le Sommer was tweemaal trefzeker tegen MarokkoAFP
Frankrijk heeft dinsdag een 4-0 overwinning geboekt op Marokko op het WK voetbal voor vrouwen en plaatste zich daarmee voor een kwartfinale tegen gastland Australië.

Marokko slaagde er niet in om een gript te krijgen op de Franse ploeg van Herve Renard in Adelaide. Kadidiatou Diani opende de score na een kwartier en het stond binnen 25 minuten al 3-0 toen Kenza Dali en Eugenie Le Sommer daar doelpunten aan toevoegden.

Veteraan Le Sommer, die de topscorer aller tijden van Frankrijk is, maakte 20 minuten voor tijd nog een doelpunt voor een publiek van 13.557 mensen. Zo gingen Les Bleues gingen zonder al te veel moeite te doen door naar de laatste acht.

Zaterdag spelen de Fransen in Brisbane tegen Australië, waarvan de winnaar het in de halve finale opneemt tegen Engeland of Colombia. Terwijl Frankrijk wanhopig op zoek is naar de eerste grote internationale titel voor vrouwen, begonnen de Marokkanen aan deze wedstrijd zonder druk, omdat hun WK al een groot succes was.

Wedstrijdstatistieken
WedstrijdstatistiekenFlashscore

Wijzigingen

Hun coach, de voormalige Franse middenvelder Reynald Pedros, stelde een ongewijzigde opstelling op na de 1-0 overwinning op Colombia die hun plaats in de knock-outfase veilig stelde. Renard voerde vijf wijzigingen door ten opzichte van de Franse ploeg die Panama met 6-3 versloeg, waaronder het terughalen van Sakina Karchaoui als linksback.

Karchaoui, wiens ouders Marokkaans zijn, zorgde voor de openingstreffer met een prachtige loopactie over de linkerflank, met een snelle passwisseling met Selma Bacha en een goede voorzet die Diani binnen kon knikken. Het was Diani's vierde doelpunt op het toernooi na haar hattrick tegen Panama in de laatste groepswedstrijd.

Het tweede doelpunt kwam in de 20e minuut, toen Diani de bal terugspeelde naar Dali, die de bal bij de eerste paal binnen kon werken. Slechts drie minuten later stond het al 3-0 na een verdedigende fout. Nesryne El Chad probeerde de bal weg te werken, maar slaagde er alleen in de bal op Diani te spelen, die op haar beurt Le Sommer wegstuurde.

Op dat moment had Marokko kunnen vrezen voor een nog zwaardere nederlaag dan de 6-0 mokerslag die het tegen Duitsland leed in de eerste wedstrijd. Frankrijk nam daarna echter gas terug en scoorde nog maar één keer. In de 70e minuut zette invaller Vicki Becho vanaf rechts voor, waarna Le Sommer bij de tweede paal haar 92e interlanddoelpunt binnenkopte.