Gastland Nieuw-Zeeland verrast Noorwegen in openingsduel WK: 1-0

Nieuw-Zeeland na de openingstreffer van Hannah Wilkinson
Nieuw-Zeeland na de openingstreffer van Hannah WilkinsonANP
De voetbalsters van Nieuw-Zeeland zijn onverwacht goed begonnen aan het WK in eigen land. In Auckland was de ploeg van bondscoach Jitka Klimkova met 1-0 te sterk voor Noorwegen, de wereldkampioen van 1995. Hannah Wilkinson maakte vlak na rust het eerste doelpunt van het toernooi, dat ook beslissend bleek.

De zege van Nieuw-Zeeland was niet onverdiend. Hoewel er in de eerste helft weinig kansen waren, deed de thuisploeg niet onder voor de nummer 12 van de wereld. Nieuw-Zeeland was juist met een slechte vorm aan het WK begonnen. Van de laatste elf wedstrijden werd er maar één gewonnen. Ook won het land geen van de eerdere vijftien duels op een WK.

Al snel na rust konden veel van de ruim 42.000 aanwezige fans juichen. Nieuw-Zeeland brak met een steekpass door de Noorse verdediging, waarna Wilkinson raak kon schieten na een lage voorzet. 10 minuten voor tijd was Noorwegen nog dicht bij de gelijkmaker, maar een afstandsschot belandde op de lat. In de slotfase miste Ria Percival namens Nieuw-Zeeland een strafschop.

Wilkinson nadat ze Nieuw-Zeeland op 1-0 schoot
Wilkinson nadat ze Nieuw-Zeeland op 1-0 schootAFP

'Ik geloofde erin'

"Ik ben heel trots en heel blij. Wát een begin", zei de Nieuw-Zeelandse bondscoach Klimkova. "Ik geloofde erin en we hebben het geflikt. Het was emotioneel en dat is het nog steeds. Deze spelersgroep verdiende het vandaag om te winnen en het is geweldig dat het voor het oog van 42.000 toeschouwers gebeurde."

De Filipijnen en Zwitserland zijn de andere landen in poule A en die nemen het vrijdag tegen elkaar op in Dunedin. Medegastland Australië speelt donderdag om 12.00 uur tegen het door Vera Pauw gecoachte Ierland de tweede wedstrijd van het WK. De wedstrijden konden volgens de FIFA gewoon doorgaan, ondanks een dodelijke schietpartij eerder op de dag in Auckland.