Gemengde gevoelens bij zege Engeland door uitvallen middenveldster Walsh

James Lauren viert haar treffer tegen Denemarken
James Lauren viert haar treffer tegen DenemarkenAFP
Europees kampioen Engeland staat op de rand van de laatste 16 van het WK nadat een pegel van Lauren James in de zesde minuut vrijdag een 1-0 overwinning op Denemarken opvelerde.

Een verder zeer succesvolle avond voor Engeland voor iets meer dan 40.000 fans in Sydney werd ontsierd door wat leek op een ernstige knieblessure van de middenveldster Keira Walsh. Op een avond met gemengde gevoelens zal de ploeg van Sarina Wiegman de plaats in de knock-outronde veiligstellen als Aziatisch kampioen China er vrijdag niet in slaagt om debutant Haïti te verslaan.

Denemarken had een punt kunnen stelen met nog drie minuten te spelen in de reguliere speeltijd, toen een kopbal van Amalie Vangsgaard langs de buitenkant van de Engelse paal scheerde, ondanks dat het een groot deel van de wedstrijd maar 20 procent balbezit had.

De wedstrijdstatistieken
De wedstrijdstatistiekenFlashscore

James

Wiegman bracht twee wijzigingen aan in het team dat Haïti met 1-0 passeerde in de openingswedstrijd: Rachel Daly en James kwamen in de basisopstelling en dat pakte goed uit. Het was de 21-jarige aanvalster van Chelsea James die de ster van de eerste helft werd, voordat ze afzwakte in de tweede helft.

Ze had slechts zes minuten nodig om haar basisplaats te rechtvaardigen, door de bal met haar rechtervoet in de benedenhoek te plaatsen van buiten het strafschopgebied. James, het jongere zusje van Chelseas Engelse international Reece James, was overal. Ze was opnieuw dreigend toen Engeland - dat zwarte armbanden droeg ter nagedachtenis aan voormalig international Trevor Francis, die deze week op 69-jarige leeftijd overleed - op zoek was naar een tweede treffer.

Desondanks maakte Denemarken bijna gelijk met hun eerste kans na 24 minuten toen Rikke Marie Madsen de bal aannam in het strafschopgebied en net naast de tweede paal schoot. De Denen, die momenteel op de veertiende plek staan van de wereldranglijst tegenover nummer vier Engeland, waren vlak vor rust vrij dreigend.. Aanvoerster Pernille Harder schoot recht op keepster Mary Earps af en Denemarken kreeg binnen een paar minuten drie goede mogelijkheden.

De heatmap van Lauren James
De heatmap van Lauren JamesFlashscore

Blessures

Een avond die zo goed was verlopen voor de Lionesses kreeg een flinke tegenslag te verwerken toen Walsh, een belangrijk onderdeel van het team dat vorig jaar de Euro won, voorover viel en haar knie zwaar geblesseerd leek te hebben. Ze werd met tranen op de brancard afgevoerd en zeven minuten voor rust vervangen door Laura Coombs.

Engeland mist al aanvoerster Leah Williamson en EK 2022 Gouden Schoen-winnares Beth Mead, die beiden kampen met knieblessures.

Keira Walsh moest met de brancard van het veld
Keira Walsh moest met de brancard van het veldAFP

Tweede helft

De tweede helft was meer van hetzelfde: Engeland had de meeste kansen en continu balbezit, maar Denemarken probeerde toe te slaan op de counter. Dat deed het ook bijna toen Vangsgaard het zestienmetergebied in dook en met haar kopbal bijna een punt uit het vuur sleepte.

In de laatste ronde van Groep D van dinsdag staat Engeland tegenover China en speelt Denemarken tegen Haïti.