Herboren Noorwegen bereikt knock-outfase en maakt statement met 6-0 zege

Noorwegen viert de goal van Sophie Roman Haug (22)
Noorwegen viert de goal van Sophie Roman Haug (22)AFP
Sophie Roman Haug scoorde een hattrick en Noorwegen liet een turbulente twee weken achter zich met het bereiken van de knock-outfase op doelsaldo door de Filippijnen op Eden Park met 6-0 te verslaan. Vleugelspeelster Caroline Graham Hansen en Guro Reiten scoorden ook en hielpen de kampioen van 1995 aan de tweede plaats in Groep A, boven gastland Nieuw-Zeeland, met hun eerste overwinning van het toernooi.

De Filippijnen, die ondanks hun overwinning op Nieuw-Zeeland onderaan eindigden, eindigden de wedstrijd met 10 speelsters nadat verdedigster Sofia Harrison in de 67e minuut een rode kaart kreeg voor een overtreding op Thea Bjelde.

"We voelden dat het vandaag wij tegen de wereld was en we presteerden vanaf het begin, toen het echt moest," zei Noorwegen-coach Hege Riise. "Dit was de beste reactie die we het Noorse volk en onszelf hadden kunnen geven."

Graham Hansen

Met hun toernooi op het spel leek het Noorwegen vanaf het begin menens. Ze openden de score in de zesde minuut toen rechtsback Bjelde de bal naar Roman Haug speelde, die vanuit een moeilijke hoek afrondde met een indrukwekkende volley. Roman Haug verdubbelde de score in de 17e minuut met een perfect geplaatste kopbal na een dieptepass van middenvelder Vilde Boe Risa.

Graham Hansen schoot in de 31e minuut van buiten het strafschopgebied langs de duikende Filippijnse keepster Olivia McDaniel en bevestigde daarmee haar plaats in het basiselftal nadat ze in de vorige wedstrijd van Noorwegen op de bank was gezet. Het ging van kwaad tot erger voor de Filippijnen toen verdediger Alicia Barker de bal drie minuten na rust in haar eigen doel werkte en Reiten vijf minuten later een strafschop omzette.

Trots

"We hebben het ventiel te vroeg losgelaten en lieten hen toe om steeds creatiever te worden naarmate de wedstrijd vorderde," zei de Filipijnen-coach Alen Stajcic. "Ik ben trots op het hart en de spirit van ons team. Ze vochten tot het einde, ze vochten tot het einde." Roman Haug maakte haar derde doelpunt met een goed geplaatste kopbal in de tweede helft na een assist van Reiten.

"Met een 3-0 voorsprong in de rust konden we onze schouders eronder zetten en genieten van de tweede helft, iets wat je niet vaak kunt doen in een wereldbekerwedstrijd", zei Graham Hansen. "We hebben al het andere opzij gezet. Dit was een teamoverwinning vandaag en laat zien dat we een hecht team zijn."

Tweede achter Zwitserland

Noorwegen eindigde als tweede in Groep A achter Zwitserland, dat Nieuw-Zeeland op een doelpuntloos gelijkspel hield in de andere wedstrijd van zondag. De Zwitsers en de Noren spelen bij de laatste 16 tegen Spanje of Japan.