Jamaica voor het eerst in knock-outs, houdt stand en schakelt Brazilië uit

De speelsters van Jamaica vieren het eerste knock-outsticket in de geschiedenis
De speelsters van Jamaica vieren het eerste knock-outsticket in de geschiedenisProfimedia
Een moedig Jamaica heeft Brazilië op een 0-0 gelijkspel gehouden om voor het eerst de knock-out fase te bereiken in hun tweede WK voor vrouwen en veroordeelde de Zuid-Amerikanen tot hun eerste groepsexit sinds 1995.

De Reggae Girlz, die een punt nodig hadden om door te gaan, wisten de hele wedstrijd nauwelijks dreiging te creëeren maar stonden goed in de verdediging en sloegen golf na golf van Braziliaanse aanvallen af in een hectische sfeer in het Melbourne Rectangular Stadium.

Statistieken Jamaica - Brazilië
Statistieken Jamaica - BraziliëFlashscore

De Braziliaanse coach Pia Sundhage stelde Marta voor het eerst in haar zesde WK op, maar de iconische aanvaller kon geen potten breken. Ze schoot in de vierde minuut tegen een verdediger aan en verprutste zeven minuten later nog een kans met een slechte balcontrole, terwijl Ary Borges ongedekt bij de tweede paal stond.

Deur blijft op slot

Borges kreeg uiteindelijk haar kans toen Luana haar vond met een voorzet, maar de speelster stuurde haar kopbal ruim naast in de 24e minuut. Ze bereikte Tamires met een goede voorzet vanaf links aan het eind van de eerste helft, maar de volley was recht op keepster Becky Spencer af.

Eindstand groep F
Eindstand groep FFlashscore

Jamaica hield stand tot aan de rust en de wanhoop van Brazilië groeide na de pauze, terwijl aanval na aanval op niets uitliep. De Jamaicaanse harten sloegen een slag over in de 79e minuut, toen verdedigster Allyson Swaby de bal bijna in haar eigen net legde met een behoorlijk matige poging tot uitverdedigen, waardoor Spencer bij de tweede paal tot een goede redding gedwongen werd. Maar Jamaica hield stand en na het laatste fluitsignaal kon het feest losbarsten, terwijl Brazilië in rauw werd gedompeld.