Nederland verslaat Zuid-Afrika en mag vizier richten op Spanje in de kwartfinale

Bijgewerkt
Nederland verslaat Zuid-Afrika in de achtste finale
Nederland verslaat Zuid-Afrika in de achtste finaleAFP
Welkom late lezers! De Oranje Leeuwinnen staan op het WK voor vrouwen in de achtste finale. In het Sydney Football Stadium te Sydney, Australilë strijdt het met Zuid-Afrika voor een plek in de kwartfinale tegen Spanje, dat zich gisteren ten koste van Zwitserland plaatste. In Sydney is het 12.00 uur 's middags, hier is het 4.00 uur 's nachts, maar dat maakt ons niet uit, want wij gaan Oranje kijken. Veel plezier!
De basisopstellingen van Nederland - Zuid-Afrika
De basisopstellingen van Nederland - Zuid-AfrikaFlashscore

Nederland 2-0 Zuid-Afrika

Jill Roord scoort de openingstreffer in de 9e minuut
Jill Roord scoort de openingstreffer in de 9e minuutFlashscore

De eerste poging op doel kwam er na 6 minuten en was voor de Zuid-Afrikanen, die hun rol in de wedstrijd al gauw leken te herkennen als verdediger, afhankelijk van snelle uitbraken. Het ging nu om een makkelijke bal, recht op Daphne van Domselaar af.  Twee minuten later was het al raak voor Oranje. Uit een hoekschop kopte Danielle van de Donk richting doel, een verdediger kon pareren, maar Jill Roord stond paraat om van heel dichtbij ongehinderd in te koppen.

Oranje viert de 1-0 van Jill Roord
Oranje viert de 1-0 van Jill RoordAFP

Ondanks de achterstand, of misschien juist vanwege de achterstand, ging Zuid-Afrika druk zetten, en dat resulteerde in weer een gevaarlijke uitbraak, maar een minder gevaarlijk schot. Oranje was degene die het echte gevaar wist te creëren. Na een blessurebehandeling voor Jermaine Seoposenwe zaten de eerste 20 minuten erop. Het wedstrijdbeeld was eigenlijk zoals je zou verwachten: Nederland dicteerde, voetbalde en viel aan, terwijl Zuid-Afrika verdedigde en probeerde Oranje pijn te doen uit de tegenaanval. Sneu genoeg moest  Seoposenwe zich gedwongen laten vervangen door Wendy Shongwe.

Toch zijn de grote kansen voor het Nederlands elftal. In de 28e minuut draait Van de Donk goed weg uit een inworp, maar ze schiet in vogelvrije positie recht op keeper Kaylin Swart af. Ook de daaropvolgende hoekschop is een prooi voor de Zuid-Afrikaanse doelvrouw. Thembi Kgatlana trekt zich er niks van aan en blijft het Oranje bij tijd en wijle moeilijk maken. In de 35e minuut maakt ze na balverlies van Nederland een goede actie en produceert een gevaarlijk schot op doel, dat Van Domselaar met de nodige moeite kan pareren.

Slordig Oranje wordt niet gestraft

Al voor het einde van de eerste helft moest Zuid-Afrika zijn tweede wissel noodgedwongen inzetten. In de 39e minuut beging Bambanani Mbane de overtreding op Lieke Martens, waarbij ze zelf vervelend geblesseerd raakte en per brancard het veld moest verlaten. Tiisetso Makhubela was de vervanger en de vrije trap van Dominique Janssen ging ver over het doel heen.

Op slag van rust was er de grootste kans van de wedstrijd tot dan toe voor Zuid-Afrika. In de opbouw ging het weer verkeerd bij Oranje en Zuid-Afrika schakelde razendsnel, maar oog in oog met Van Domselaar lukte het  Kgatlana niet de bal voorbij de Nederlandse doelvrouw te krijgen. In de blessuretijd verstevigde Van Domselaar haar status als beste speler aan Oranjes zijde van de eerste helft met nog een dubbele redding op een uitbraak van Zuid-Afrika.

Nederland had het aan keeper Van Domselaar te danken dat het niet incasseerde
Nederland had het aan keeper Van Domselaar te danken dat het niet incasseerdeAFP

Na 7 minuten blessuretijd floot de scheidsrechter voor einde eerste helft. Nederland stond op een 1-0 voorsprong, maar is niet zo dominant als je van tevoren zou verwachten. Sterker nog, de Zuid-Afrikanen hebben het meeste gevaar gecreëerd in de Nederlandse 16, en een doelpunt was niet onverdiend geweest. Oranje had het aan Van Domselaar te danken dat het niet had hoeven incasseren tot dan toe.

Statistieken eerste helft Nederland - Zuid-Afrika
Statistieken eerste helft Nederland - Zuid-AfrikaFlashscore

Doelpunt afgekeurd vroeg in 2e helft

De eerste fase van de tweede helft was het wedstrijdbeeld onveranderd, maar Oranje sloeg toe in de 54e minuut. Martens kreeg de bal goed aangespeeld na een actie van Lynette Berenstein, en kon simpel afronden. De VAR had enige tijd nodig om te bepalen of ze buitenspel stond of niet, en dat bleek wel het geval, waardoor de stand op 1-0 bleef staan.

Een kwartier diep in de tweede helft was het duidelijk dat het wedstrijdtempo lager lag dan in de eerste helft. Het balbezit was voor Nederland en Zuid-Afrika loerde nog altijd op de counter, hoewel dat in de tweede helft nog niet tot gevaar had geleid. Er was wel weer een moment van Kgatlana in de 64e minuut, maar Stephanie van der Gragt verdedigde attent.

Eindelijk de 2-0 dankzij blunder Swart

In de 67e minuut pakt Van de Donk de gele kaart die ze niet moest krijgen. Ze gleed te hard in op Linda Motlhalo en is geschorst voor een eventuele kwartfinale tegen Spanje. Nog geen minuut later sloeg Oranje dan echt toe. Martens stuurde Berenstein weg, die vanuit een lastige hoek een vangbare bal op doel af stuurde, die via een slordig optredende Swart het doel in stuiterde.

Lynette Berenstein scoort de 2-0 in de 68e minuut
Lynette Berenstein scoort de 2-0 in de 68e minuutFlashscore

Zuid-Afrika begon te strijden voor wat het waard was en in de 72e minuut leverde dat een grote kans op via Motlhalo. Ze schoot vanaf randje 16 op doel, maar Van Domselaar was weer de reddende engel. In de 80e minuut werd weer een doelpunt voor Nederland afgekeurd wegens buitenspel. Berenstein stond op het moment dat de pass kwam voorbij de laatste verdediger, voordat ze om de keeper heen dribbelde en afmaakte.

Wedstrijd bloedt dood

In de 83e minuut werd Berenstein weer weggestuurd en dit keer stond ze geen buitenspel. Ze legde af op Roord, maar die schoot over. De minuten tikten weg, terwijl Zuid-Afrika totaal niet in staat was nog iets van een vuist te maken, en Oranje geen noodzaak zag in de aanval verder zoeken in een gewonnen wedstrijd. In de 88e minuut had Martens nog een goede pass in huis op Berenstein, maar die gleed net naast de bal. In de 89e minuut werden vleugelaanvallers Esmee Brugts en Victoria Pelova gewisseld, allebei met een degelijke wedstrijd in de zak waarin geen van beide echt potten kon breken.

Statistieken Nederland - Zuid-Afrika
Statistieken Nederland - Zuid-AfrikaFlashscore

Ook Roord en Martens werden er nog af gehaald, Katja Snoeijs en Jill Bayings mochten nog een minuut in het veld staan. In de slotseconden pakte Van Domselaar nog een laatste schot van Zuid-Afrika en een vrije trap leverde ook niks meer op, waardoor Nederland zich verzekerde van een plekje in de kwartfinale na 95 minuten voetballen.