Portugal verslaat Vietnam voor eerste WK-zege en voert daarmee druk op Oranje op

Telma Encarnacao viert haar treffer
Telma Encarnacao viert haar trefferProfimedia
De Portugese Telma Encarnacao maakte één doelpunt en zette de andere er in een 2-0 overwinning op Vietnam, de debuterende vrouwen op het WK, waardoor de Zuidoost-Aziatische ploeg donderdag uit het toernooi werd gestuurd in het Waikato Stadium.

Portugal staat derde in Groep E met drie punten en moet het in de laatste groepswedstrijd opnemen tegen de VS in Auckland, terwijl Vietnam, dat nog niet heeft gescoord of een punt heeft gepakt, het in Dunedin opneemt tegen Nederland. Beide wedstrijden worden dinsdag gespeeld.

De VS staat met vier punten gelijk met Nederland, maar staar op doelsaldo bovenaan nadat de ploegen eerder op donderdag met 1-1 gelijkspeelden.

Wedstrijdstatistieken
WedstrijdstatistiekenFlashscore

Wijzigingen

De Portugese trainer Francisco Neto bracht zeven wijzigingen aan in het team dat met 1-0 verloor van Nederland in de openingswedstrijd in de poule en dat pakte goed uit. Doelpunten in de eerste helft van Encarnacao en Francisca Nazareth zorgden voor de allereerste WK-overwinning.

Neto zal blij zijn met de prestatie van donderdag, want Portugal speelde in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Oranje zeer dominant, hoewel de score de dominantie niet weerspiegelde. Encarnacao bracht Portugal na zeven minuten op voorsprong uit een knappe voorzet van Lucia Alves die ze tot doelpunt verwerkte. Daarna was het de beurt aan Nazareth, die de bal in de 21e minuut langs doelvrouw Tran Thi Kim Thanh schoot.

Eenzijdig

Portugal bezit de 21e plek op de FIFA-wereldranglijst en Vietnam staat maar elf plekken lager, maar de wedstrijd was eenzijdig en de Europeanen zaten er de hele wedstrijd bovenop met alleen al vijf schoten op doel in de eerste helft.

De Portugezen konden het resultaat echter niet meer glans geven, want Kim Thanh, die in de openingsnederlaag van Vietnam de schade tegen de Verenigde Staten tot drie doelpunten wist te beperken, was opnieuw de belangrijk en zorgde ervoor dat haar team niet meer dan twee doelpunten tegenkreeg.

Ondanks Kim Thanh's inspanningen had Vietnam echter moeite om kansen te creëren en kwam het slechts tot één schot op doel toen Nguyen Thi Bich Thuy vlak voor rust een Patricia Morais aan het werk zette.