Spanje overklast Zwitserland en is eventuele tegenstander Oranje in kwartfinale

Spanje overklast Zwitserland en is eventuele tegenstander Oranje in kwartfinaleAFP
Aitana Bonmati speelde een hoofdrol met een brace en twee assists toen Spanje zaterdag op Eden Park Zwitserland met 5-1 verpletterde en voor het eerst in hun geschiedenis naar de kwartfinales van het WK Vrouwenvoetbal door ging. Bonmati's vroege openingstreffer in Auckland werd tenietgedaan door een lomp eigen doelpunt van Laia Codina, maar Alba Redondo herstelde de voorsprong van Spanje en Bonmati scoorde opnieuw om de stand op 3-1 te brengen. Codina maakte haar fout goed door de vierde te scoren voor de rust en Jennifer Hermoso maakte er 5-1 van in de tweede helft voor 43.217 fans, een nieuw record voor een voetbalwedstrijd in Nieuw-Zeeland.

Het resultaat was een enorme opsteker voor Spanje na de 4-0 nederlaag tegen Japan in hun laatste groepswedstrijd en de prestatie rechtvaardigde de beslissing van coach Jorge Vilda om Alexia Putellas niet in de basis te laten spelen. De regerend Ballon d'Or winnares is nog steeds herstellende van haar zware knieblessure en zou later in het toernooi nog een belangrijke rol kunnen spelen, maar maakte vandaag slechts een gastoptreden vanaf de bank.

Statistieken Zwitserland - Spanje
Statistieken Zwitserland - SpanjeFlashscore

Putellas was een van de afvallers toen Vilda na de pijnlijke nederlaag tegen Japan vijf wijzigingen aanbracht in zijn opstelling. Misa Rodriguez maakte plaats in het doel voor Cata Coll, de back-up goalie bij haar club Barcelona. Codina stond ook basis als centrale verdediger voor haar eerste optreden op het WK.

Bijzonder eigen doelpunt

In de opstelling van Spanje stonden in totaal zes spelers van Champions League-winnaar Barcelona, met Putellas zat er nog een op de bank. Het was een van die Barcelona-spelers die binnen vijf minuten de score opende toen Bonmati de bal binnenschoot na een goede actie. Redondo's inzet uit een voorzet van Salma Paralluelo werd aanvankelijk door keepster Gaelle Thalmann op de paal getikt, waarna Bonmati opving en laag in de rechterhoek schoot, waardoor Zwitserland voor het eerst op dit WK een doelpunt incasseerde.

Statistieken Aitana Bonmati tegen Zwitserland
Statistieken Aitana Bonmati tegen ZwitserlandFlashscore

Na 11 minuten kregen de Zwitsers de gelijkmaker in de schoot geworpen toen Codina een bal terugspeelde naar haar eigen strafschopgebied zonder te kijken en Coll versloeg voor een bijzonder lomp eigen doelpunt.

Spanje kwam kort daarna weer op voorsprong toen Bonmati een voorzet van links van Ona Batlle binnenkopte. De middenvelder was op dreef en dwong nog een goede redding af van Thalmann voordat ze er in de 36e minuut in stijl 3-1 van maakte. Redondo's kopbal uit een voorzet van Paralluelo werd geblokt, maar de bal kwam bij Bonmati die met een aan Johan Cruyff-achtige draai de Zwitserse verdediging op het verkeerde been zette en afrondde.

Gastoptreden Putellas

Codina prikte er nog een in na een scrimmage in de doelmond bij een corner en zo stond het 4-1 bij rust zonder dat Zwitserland een doelpoging had gehad. De vijfde kwam er 20 minuten voor tijd, toen Bonmati gebruik maakte van een slappe pass van Zwitserland en Hermoso aanspeelde om te scoren. Bonmati werd kort daarna uit het veld gehaald en Putellas mocht het laatste kwartier invallen, maar de gedachten van Spanje waren al gericht op de volgende ronde.

Spanje gaat nu voor het eerst in de laatste acht van het WK spelen, wanneer ze volgende week vrijdag in Wellington tegen de winnaar van Nederland-Zuid-Afrika spelen. Ze waren simpelweg een klasse beter dan een Zwitsers team dat de laatste 16 had bereikt zonder een doelpunt tegen te krijgen, maar wiens exit betekent dat ze nog nooit een knock-outwedstrijd van een groot toernooi hebben gewonnen.