Stephanie van der Gragt helpt Leeuwinnen aan verdiende zege op Portugal

Van der Gragt zette Nederland op 1-0
Van der Gragt zette Nederland op 1-0AFP/Flashscore
Nederland heeft de eerste wedstrijd op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland met 1-0 gewonnen van Portugal. Stephanie van der Gragt was verantwoordelijk voor het enige doelpunt. De Leeuwinnen verzuimden de score verder uit te breiden, maar konden het zich veroorloven omdat de Portugezen voorin geen vuist konden maken.

In een leuke eerste helft waarin beide ploegen elkaar vroeg onder druk zetten, was Nederland de bovenliggende partij. In de 12e minuut kreeg Lineth Beerensteyn, na uitstekend voorbereidend werk van Lieke Martens, een grote kans om Oranje op voorsprong te zetten. Het vizier bij de spits stond niet op scherp en haar poging ging over.

De corner die daarop volgde leverde wel een doelpunt op. Van der Gragt, die na het WK stopt als voetballer, kopte bij de tweede paal een corner van Spitse binnen. De vlag ging vrijwel direct omhoog voor buitenspel van Jill Roord, maar na het bekijken van de beelden, besloot scheidsrechtster Kateryna Monzul het doelpunt te laten gelden. Roord nam geen deel aan het spel en stond bovendien niet hinderlijk voor de verdedigers.

Via diezelfde Roord kreeg Oranje, wederom uit een corner van Spitse, opnieuw een grote kans. Roord kon op twee meter vrij inkoppen, maar schrok van de kans en kopte de bal over het Portugese doel.

Tweede helft

Zeven minuten na rust kreeg Nederland opnieuw een kans om de score uit te breiden. Beerensteyn moest afgeven, maar wachtte te lang. Met een gelukje belandde de bal bij Danielle van de Donk, die oog in oog kwam met de Portugese doelvrouw, maar zij schoot recht op de handen van de goalie.

De statistieken
De statistiekenFlashscore

Portugal kon de gemiste kansen van Oranje niet afstraffen. Het werd een aantal keer gevaarlijk voor het doel van Daphne van Domselaar, maar het bleef bij speldenprikjes.

De stand in Groep E
De stand in Groep EFlashshare

Nederland staat na de eerste speelronde op de tweede plek in Groep E. De Verenigde Staten wonnen eerder met 3-0 van Vietnam. De VS is donderdag de volgende tegenstander.