Topscorer Jill Roord zorgde met vroeg doelpunt voor opluchting bij Oranje

Jill Roord in actie tgen Zuid-Afrika
Jill Roord in actie tgen Zuid-AfrikaANP
Volgens Jill Roord was het openingsdoelpunt dat zij al in de 9e minuut tegen Zuid-Afrika maakte belangrijk voor Oranje. "Dat geeft een beetje opluchting en wat meer controle." Die controle was zondag soms ver te zoeken, vond Roord. "Elk team heeft weleens zo'n moeizame wedstrijd. Zij speelden heel onvoorspelbaar. Dan zetten ze weer wel druk, dan niet."

"We waren een beetje slordig en dan komen zij aan counteren toe. Daar zijn ze goed in", zei Roord over de eerste helft. In de tweede helft ging het beter, Oranje won met 2-0. Vooruitlopend op de kwartfinale tegen Spanje hoopt Roord dat Oranje vaker het balbezit kan houden.

Roord is door haar vierde treffer op dit WK nu topscorer aller tijden van Oranje op de mondiale toernooien, met in totaal vijf treffers. In 2019 in Frankrijk scoorde ze haar eerste doelpunt op een WK. Aanvalster Lieke Martens staat op vier WK-doelpunten voor Oranje.