Verrassend Nigeria klopt gastland Australië en zorgt voor spannende finale groep B

Rasheedat Ajibade na haar 1-2 tegen Australië
Rasheedat Ajibade na haar 1-2 tegen AustraliëAFP
De wedstrijd Australië-Canada wordt geen finale van Groep B, maar een knock-outwedstrijd. Tegen Nigeria openden de Matildas de score, maar werden overrompeld door de wil en het realisme van de Super Falcons (3-2), die met 4 punten aan de leiding gaan in de groep.

Australië is in groot gevaar. De Matildas, nog steeds zonder hun sterspeler Sam Kerr, kregen een lesje in realisme van Nigeria dat, zelfs bij een achterstand, meteen terugsloeg en het zwijgen oplegde in Brisbane Stadium (3-2).

Bevrijding van korte duur

De Matildas domineerden de hele eerste helft, ondanks de snelle omschakelingen van de Super Falcons. Ze waren constant gevaarlijk, maar hun afwerking ontbrak (26 schoten, slechts 7 op doel tegen 11 en 6 voor hun tegenstanders).

Australië dacht dat ze alles hadden gedaan wat ze konden toen, in de blessuretijd van de eerste helft, Emily van Egmond vanuit een voorzet met de wreef binnenwerkte en Ashleigh Plumptre versloeg, die te lang wachtte om de bal tussen haar benen door te zien gaan voordat hij in het net belandde.

Maar zelfs als topland is er altijd het risico van gemakzucht. Vijf minuten later, bij de laatste kans voor de rust, profiteerde Uchenna Kanu van een passieve verdediging en maakte gelijk in de 51e minuut van de eerste helft.

7 minuten om alles te veranderen

Na de verrassende 1-0 nederlaag van Nieuw-Zeeland tegen de Filippijnen was Australië gewaarschuwd om niet te verslappen. De intensiteit werd gelijk tussen de twee teams en terwijl de Matildas het balbezit onder controle hielden, was het Nigeria dat de rollen omdraaide.

Osinachi Ohale stond klaar bij de tweede paal om de voorzet van Rasheedat Ajibade binnen te koppen en zij scoorde het tweede doelpunt van de Super Falcons na een onbedoelde trap in de maag van Alanna Kennedy te hebben weerstaan.

Asisat Oshoala, die in de 63e minuut in het veld kwam voor Kanu, speelde haar rol als impactspeelster perfect. De Barcelona-spits versloeg Mackenzie Arnold en schoot vanuit een moeilijke hoek de 1-3 binnen voor Nigeria.

Met 11 minuten blessuretijd werd het einde van de wedstrijd ingeluid. Uit een corner bij de tweede paal verkleinde Kennedy de achterstand in de 99e minuut. Het was genoeg om de fans in Brisbane hoop te geven, maar bleek tevergeefs. Chiamaka Nnadozie, die in het eerste groepsduel nog een penalty redde, pareerde het laatste schot van Ellie Carpenter en daarmee de laatste aanval van de wedstrijd.

Nigeria in een sterke positie

De Super Falcons nemen het in het laatste groepsduel op tegen het Ierland van Vera Pauw, dat al is uitgeschakeld. Zelfs met een nederlaag kunnen de spelers van Randy Waldrum doorgaan naar de laatste 16.

Alleen een gelijkspel tussen de Canada en Australië zou ervoor kunnen zorgen dat de twee teams zich kwalificeren, op voorwaarde dat de Nigerianen hun derde wedstrijd verliezen en hun doelsaldo lager is dan dat van de twee teams die aanvankelijk favoriet waren.

De terugkeer van Sam Kerr zou de komende dagen voor veel spanning moeten zorgen in Australië. Kerr miste de eerste twee groepsduels en zou dus mee moeten