Vietnam - Nederland: Oranje laat niets over van Vietnam en eindigt boven de VS

LIVEBLOG Vietnam - Nederland
LIVEBLOG Vietnam - NederlandAFP
Nu de groepsfases van de 2023 Women's World Cup ten einde lopen, hebben zowel Vietnam als Nederland het genoegen om de laatste ronde in Groep E in te gaan met volkomen duidelijkheid over wat ze kunnen bereiken. Voor Vietnam zijn de vliegtickets naar huis al geboekt na twee nederlagen zonder zelf te scoren, terwijl voor Nederland de eenvoudigste manier om door te stoten naar de knock-outrondes is om een nederlaag te vermijden. Aftrap in het Forsyth Barr Stadium in Dunedin is om 09.00 uur en het startsein daarvoor wordt gegeven door de Kroatische leidsvrouw Ivana Martincic. In dit liveblog houden we je vanaf de aftrap op hoogte van de belangrijkste momenten.

Er zijn liefst acht scenario's. Check ze hier.

Volg de statistieken van de wedstrijd hier.

De opstellingen van beide elftallen zijn inmiddels bekend.

De opstellingen van beide teams
De opstellingen van beide teamsFlashscore

Eerste helft

Nederland kwam al in de achtste minuut op voorsprong via Lieke Martens, die uit een fraaie pass Dominique Janssen haar eerste treffer van het toernooi kon noteren. Wat een uitstekende start was dat voor het team van Andries Jonker, dat de wedstrijd na een Vietnamse opleving in de eerste minuut volledig domineerde.

Vlak na de openingstreffer werd Daniëlle van den Donk aangespeeld tussen de linies en zij vond Katja Snoeijs die de voorsprong in de elfde minuut al wist te verdubbelen. Vanaf dit moment konden we werkelijk spreken van een droomstart voor Oranje.

Vietnam kwam er totaal niet aan te pas in de openingsfase en de zorgen waren goed van het gezicht van trainer Mai Duc Chung af te lezen. Op basis van het eerste kwartier beloofde dit een monsterscore te worden. In de zeventiende minuut liet Esmee Brugts wederom zien waarom, door een waanzinnig geplaatst schot van ruime afstand in de kruising te plaatsen. De dominantie van Oranje was binnen 20 minuten al omgezet in een 3-0 voorsprong, waardoor de eerste plek zeer realistisch leek.

De treffer van Brugts zorgde ervoor dat zij een record van ploeggenote Jill Roord afpakte door de jongste WK-doelpuntenmaker ooit te worden voor Oranje. Wij hebben het telraam er inmiddels bijgepakt en in de 23e minuut kwam daar alweer de 4-0. Ditmaal was het Roord die een goed aangesneden voorzet van Janssen wist te verzilveren.

Chung nam rigoureuze maatregelen en bracht binnen het half uur al twee nieuwe speelsters in. Thi My Anh Nguyen en Thi Kieu Chuong werden naar de kant gehaald voor Loan Hoang Thi en Thu Thuong Luong Thi. Op het veld zullen ze er geen weet van hebben gehad, maar de wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Portugal stond op dit moment nog altijd 0-0, waardoor het er allemaal zeer rooskleurig uitzag voor het Nederlands elftal.

Vietnam heeft in het restant van de eerste helft geen moment onder de druk van Oranje uit weten te spelen, maar wist er met het nodige geluk wel voor te zorgen dat de schade niet verder opliep. Althans, zo leek het. Vlak voor het rustsignaal kreeg Roord een grote kans die er niet inging, maar de rebound was een eitje voor Van de Donk, waardoor de speelsters konden gaan rusten met een indrukwekkende 5-0 tussenstand. De ruststand op het andere veld was 0-0; een zeer aangename mededeling voor het team van Jonker.

Tweede helft

In de rust werd er volop gewisseld. Victoria Pelova en Van de Donk werden vervangen door Kerstin Casparij en Wieke Kaptein en bij Vietnam moest keepster Kim Thanh Tran Thi plaatsmaken voor Thi Hang Khong. De 17-jarige Kaptein is nu de jongste Nederlandse speelster ooit die minuten maakt op een WK.

In eerste instantie leek Vietnam het na rust wat beter op orde te hebben, maar na iets meer dan 10 minuten spelen demonstreerde Brugts opnieuw haar fantastische afstandsschot en zette ze Oranje met een kopie van haar eerdere goal vandaag op 6-0. De PSV'er is nu de op twee na jongste speelster die ooit twee doelpunten wist te maken in een WK-wedstrijd.

Vlak na de goal kwam Roord dichtbij een nieuwe treffer met een doelpoging die uiteen spatte op de lat. Bij Vietnam werden er weer twee wissels toegepast en bij Oranje kwam Damaris Egurrola in de ploeg ter vervanging van Jackie Groenen. In de 66e minuut gaf Sherida Spitse een schitterende dieptepass aan Martens, die de bal in het net schoof, maar zij werd afgevlagd omdat ze buitenspel stond.

Het affiche had meer weg van een trainingspartijtje dan een WK-wedstrijd, zo makkelijk kwam Oranje tot nieuwe doelpogingen. naarmate de tijd vorderde, leek Nederland de eerste plek niet meer uit handen te gaan geven. Op het andere veld was er immers nog altijd nog niet gescoord. In minuut 72 kreeg Snoeijs een enorme kans op de 7-0 toen ze oog in oog kwam te staan met de keepster van Vietnam, maar zij schoot van dichtbij over de bal heen en maakte daarbij hands.

Vlak daarna kwam er opnieuw een WK-debutant in de ploeg met Caitlin Dijkstra, die in het veld kwam voor Spitse. De laatste wissel van Oranje was Brugts, die in de 81e minuut werd vervangen door Merel van Dongen. Vlak daarna nam Janssen een uitstekende vrije trap, die op het hoofd van Stephanie van der Gragt terechtkwam. Zij legde de bal klaar voor Roord, die de 7-0 zo binnen kon lopen.

In de laatste minuut van de extra tijd was er nog een mooi moment voor Vietnam, dat een hoekschop kreeg en bijna het volledige elftal naar voren stuurde in hoop op een eretreffer, maar dat mocht niet baten. Oranje heeft gehakt gemaakt van Vietnam en de eerste plek van de poule is nu officieel binnen. De wedstrijd tussen de VS en Portugal eindigde in 0-0.