VS op glorieloze wijze door naar knock-outs na angstige momenten tegen Portugal

Megan Rapinoe troost Jessica Silva na het laatste fluitsignaal
Megan Rapinoe troost Jessica Silva na het laatste fluitsignaalAFP
De Verenigde Staten hebbende knock-outfase van het WK voor vrouwen bereikt met een 0-0 gelijkspel tegen Portugal. Ze overleefden een laat slotoffensief van de debutanten om hun titelverdediging in leven te houden op Eden Park.

De viervoudig kampioenen speelden op volle kracht, maar lieten verschillende kansen liggen om het net te vinden, en het inbrengen van veterane Megan Rapinoe in de tweede helft bracht weinig verandering in de situatie tegen een fysiek sterke Portugese verdediging. Het USWNT overleefde een schrikmoment in de blessuretijd toen Ana Capeta de paal raakte en nog een keer toen de spits een vrije trap net buiten het strafschopgebied won een paar minuten later, maar ze hielden stand in de zenuwslopende laatste minuten van groep E.

Statistieken Portugal - Verenigde Staten
Statistieken Portugal - Verenigde StatenFlashscore

Doelvrouw Ines Pereira had geen moeite om de kopbal van Lynn Williams in de vierde minuut te stoppen en aanvoerder Alex Morgan schoot in de zesde minuut naast vanaf het midden van het strafschopgebied. Williams had nog een kopbal op doel in de 14e minuut uit een voorzet van Sophia Smith, maar Pereira pakte die inzet eenvoudig. In de 27e minuut vuurde Williams een schot recht op de keepster van Portugal af en knalde een volgende poging over de lat. Pereira was opnieuw paraat voor het laatste schot in de blessuretijd van de eerste helft.

De toevoeging van vleugelspeelster Rapinoe in de 61e minuut en spits Trinity Rodman in de 84e minuut kon de Amerikaanse frontlinie niet doen opleven. Het stadion slaakte een collectieve zucht toen Capeta's schot in de blessuretijd tegen de paal ketste en de Amerikanen met man en macht wisten te verdedigen om het ondenkbare scenario van uitschakeling in de laatste momenten van de wedstrijd te voorkomen.

De eindstand van groep E
De eindstand van groep EFlashscore

De Verenigde Staten gaan door naar de laatste 16 in Melbourne, waar ze vrijwel zeker tegenover Zweden komen te staan, nadat ze op de tweede plaats eindigden in groep E achter Nederland, dat Vietnam met 7-0 versloeg.