VS speelt naar favorietenstatus en heeft geen kind aan Vietnamese vrouwen

Sophia Smith na het scoren van de 1-0
Sophia Smith na het scoren van de 1-0Profimedia
Sophia Smith scoorde tweemaal in de eerste helft van haar WK-debuut en bezorgde de Verenigde Staten met een 3-0 overwinning op Vietnam op Eden Park zaterdag een comfortabele start van hun strijd om de derde opeenvolgende titel. De Amerikanen hebben dit jaar hun vertrouwen gesteld in de volgende generatie en dat werd beloond met een spetterend optreden van de 22-jarige aanvaller, die ook de assist gaf voor het doelpunt van mede-aanvoerder Lindsey Horan in de tweede helft.

Smith scoorde haar eerste in de 14e minuut na keurig doorspelen van Alex Morgan en schoot haar tweede binnen in blessuretijd van de eerste helft. De treffer werd aanvankelijk afgekeurd wegens buitenspel, maar na een VAR-controle mocht ze toch juichen. Niet lang daarvoor zat doelvrouw Tran Thi Kim Thanh nog in de goede hoek om een strafschop van Morgan te redden, terwijl Vietnam zelf er nauwelijks aan te pas kwam.

Statistieken VS - Vietnam
Statistieken VS - VietnamFlashscore

Horan, die dit jaar de aanvoerdersband overnam, maakte een eerdere misser goed toen ze in de 77e minuut op het scorebord kwam nadat Smith een verdediger op de rechterflank had verslagen en de bal keurig teruglegde. Het grote Amerikaanse publiek van 41.107 toeschouwers liet zich horen toen Megan Rapinoe, die eind dit jaar met pensioen wil gaan, halverwege de tweede helft het veld opkwam, maar de 38-jarige miste ook een grote kans. Middenveldster Rose Lavelle was ook zichtbaar gefrustreerd toen een schot in de 85e minuut op de lat ketste en een andere kans in de tweede helft over ging.

Het USWNT staat donderdag tegenover Nederland in hun tweede wedstrijd in Groep E, terwijl Vietnam tegen Portugal speelt.