Wang houdt WK-dromen van 10 speelsters in China levend met overwinning op Haïti

Wang Shuang was verantwoordelijk voor de enige treffer
Wang Shuang was verantwoordelijk voor de enige trefferProfimedia
Wang Shuang hield China's WK-campagne in leven door een penalty om te zetten in een 1-0 overwinning op Haïti in het Hindmarsh Stadium in Adelaide. De Aziatische ploeg toonde veel vastberadenheid om de overwinning te claimen ondanks de rode kaart van Zhang Rui.

De Steel Roses, die uitgeschakeld zouden zijn als ze de wedstrijd hadden verloren, staan dinsdag tegenover Engeland en hebben drie punten uit twee wedstrijden in Groep D. "Ik denk dat vertrouwen een belangrijke rol speelt, want ook al waren we met minder spelers, we gaven nooit op," zei doelpuntenmaker Wang. "En we hadden ook veel vertrouwen in de tactieken en strategieën van onze coach. Ook al waren we met één persoon minder, toch konden we de wedstrijd winnen."

China domineerde qua balbezit vanaf de aftrap en kwam bijna op spectaculaire wijze op voorsprong in de 16e minuut toen Lou Jiahui een acrobatische poging op doel kon richten, maar het schot was tam en werd gemakkelijk gered door Haïti-doelman Kerly Theus.

Rode kaart

Het momentum veranderde snel toen Rui in de 29e minuut een rode kaart kreeg voor een roekeloze tackle op Sherly Jeudy. Haïti verhoogde de intensiteit en creëerde talloze kansen. Vlak voor rust werd een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel, maar China verdedigde vastberaden ondanks het feit dat het een speler tekort kwam.

Terwijl Haïti aandrong op een openingsdoelpunt, kwam Melchie Dumornay, die indruk maakte tegen Engeland, in de rust in het veld en de 19-jarige middenveldster van Olympique Lyonnais dwong  Zhu Yu tot een uitstekende redding.

Toch was het China dat de wedstrijd definitief openbrak, nadat Zhang Linyan op onhandige wijze onderuit werd gehaald door Ruthny Mathurin. Invallster Wang, de Aziatische vrouwenvoetballer van het jaar 2018, benutte de penalty in de 74ste minuut en zette haar ploeg daarmee op voorsprong. Haïti ging hard op zoek naar de gelijkmaker, maar China hield stand voor de overwinning.

Statistieken China-Haïti
Statistieken China-HaïtiFlashscore.nl

Delepine

Haïti-trainer Nicolas Delepine, die een gele kaart kreeg omdat hij protesteerde tegen de beslissing van de scheidsrechter om geen penalty toe te kennen toen Dumornay neerging in het strafschopgebied in de blessuretijd, zei dat zijn ploeg alleen zichzelf de schuld gaf van de nederlaag.

"We zijn een beetje boos, als ik dat mag zeggen, omdat het voelt alsof het van ons is afgepakt," vertelde Delepine aan verslaggevers. Maar we waren niet op de top van ons kunnen vandaag en dat is waarom we verloren, we verloren door slecht presteren. We hebben niet verloren door de VAR."

Haïti heeft geen punten na twee nederlagen, maar kan doorgaan naar de knock-outfase als het Denemarken verslaat en andere resultaten in Haïti's voordeel uitvallen. "We hebben 90 minuten die kunnen leiden tot winst en misschien tot kwalificatie, wat buitengewoon zou zijn...", zei Delepine. "Ik moet mijn spelers duidelijk maken dat het WK de grootste competitie in hun voetbalcarrière is en daarom kunnen we de handdoek nog niet in de ring gooien."