Wiegmans 10-koppig Engeland via oog van de naald voorbij Nigeria na penalty's

Wiegmans 10-koppig Engeland door oog van de naald voorbij Nigeria na penalty's
Wiegmans 10-koppig Engeland door oog van de naald voorbij Nigeria na penalty'sProfimedia
De voetbalsters van Engeland hebben zich met veel moeite geplaatst voor de kwartfinales van het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. De ploeg van de Nederlandse bondscoach Sarina Wiegman versloeg Nigeria pas na strafschoppen. Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand nog 0-0.

Engeland was vrijwel de gehele wedstrijd de onderliggende partij. Nigeria raakte twee keer de lat en dook veelvuldig op voor het Engelse doel. De regerend Europees kampioen moest bovendien met tien speelsters verder na een rode kaart voor Lauren James in de 87e minuut. De Afrikaanse ploeg wist echter niet te profiteren van het numerieke overwicht.

Statistieken Engeland - Nigeria
Statistieken Engeland - NigeriaFlashscore

In de strafschoppenserie miste Georgia Stanway meteen namens Engeland, maar de Nigeriaanse speelsters Desire Oparanozie en Michelle Alozie faalden eveneens. Engeland speelt in de kwartfinale tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Colombia en Jamaica, die dinsdag op het programma staat.

Terugkeer Walsh

Wiegman kon tegen Nigeria weer beschikken over middenveldster Keira Walsh, die hersteld was van een knieblessure. Nigeria nam brutaal het initiatief en was in de 16e minuut dicht bij de 1-0. Ashleigh Plumptre, voormalig jeugdinternational van Engeland, raakte de lat met een hard schot.

Het favoriete Engeland kreeg pas halverwege de eerste helft een kans na een fout achterin bij Nigeria, maar keeper Chiamaka Nnadozie redde op het schot van Alessia Russo. Rachel Daly leek even later namens de Europees kampioen een strafschop te verdienen, maar de scheidsrechter draaide haar beslissing terug na het zien van de tv-beelden.

Sterke tweede helft Nigeria

Ook in de tweede helft was Nigeria de gevaarlijkste ploeg. De nummer 40 van de wereld raakte een minuut na rust via Uchenna Kanu opnieuw de lat. De Engelsen lieten pas na een uur weer van zich horen, maar een volley van Daly vloog naast. In de slotfase van de tweede helft moest Engeland met tien speelsters verder, nadat James op de rug van de grond liggende Alozie was gaan staan.

In de verlenging kreeg Alozie een uitgelezen kans om de score te openen, maar de rechtsback raakte de bal verkeerd met haar linkervoet. Ook invalster Asisat Oshoala wist keepster Mary Earps niet te passeren. Via strafschoppen voorkwam Engeland alsnog dat weer een titelfavoriet zou worden uitgeschakeld op het WK.